Передплата 2024 «Добрий господар»

Дрогобич: перший будинок для переселенців здадуть у липні. Другий – у серпні

У місті таки здадуть 2 житлові будинки на 44 квартири

Коли у Дрогобичі відразу ж після початку прибуття перших наших співвітчизників, які, втікаючи від жахіть війни, оселились тут, затвердили програму будівництва житла для них, мало хто повірив у реальність анонсованих як масштабів робіт, так і термінів їх виконання.

Воно й справді не вірилось, аби у час війни, коли кожен день якісь неприємні сюрпризи або навіть катастрофічні зміни приносить, за якихось 2−3 місяці вдасться побудувати, як тоді було сказано, 2 багатоквартирні будинки для тих, хто втратив все.

Виглядає на те, що скептики помилились. Цього літа, як підтвердив на своїй недавній зустрічі із журналістами міський голова Дрогобича Тарас Кучма, у місті таки здадуть 2 житлові будинки на 44 квартири.

Перший — каркасно-панельний. Споруджується на вулиці Пилипа Орлика в Дрогобичі. Складається з 12 квартир. У експлуатацію здадуть до кінця липня.

Другий — на вулиці Андрія Мельника, 4А, у Стебнику.

Обидва помешкання призначені для внутрішньо переміщених осіб.

До складу тих, хто вже цього літа поселиться до добротних помешкань, зараховано тих, хто внаслідок рашистської навали втратив все, що за ціле життя нажив. А також ті сім’ї, чиї годувальники із зброєю в руках стримують російську агресію. Є серед перших претендентів на житло й інваліди та багатодітні сім’ї, ті, кому найважче доводиться.

Задля того, аби всіх цих людей якомога швидше повернути до стандартних умов проживання, у міській раді сформовано маленький координаційний центр на чолі з міським головою. Щоденно моніторячи ситуацію на двох будовах, посадовці постійно тримають руку на «пульсі». Добре знають, де існує загроза виникненню «слабких ланок», тому намагаються діяти на випередження. Можна лише здогадуватись, як їм це вдається.

Бо ж, наприклад, кошторисна вартість будови у Стебнику, де колишній гуртожиток після реконструкції перетвориться у 32 — квартирний будинок, становить 20 млн грн. Наразі на реалізацію проєкту надійшло лише 2 млн грн. Це — внесок Дрогобицької міськради. Усі інші учасники співфінансування спізнюються. Не дуже приємно, але ж факт. Якби таке сталося у мирний час — роботи, мабуть, призупинили. Тепер же, коли багато що робиться з максимальним напруженням усіх зусиль, на межі людських можливостей, будівельники продовжують працювати.

Повним ходом здійснюються внутрішні оздоблювальні роботи. Вже зведено та заштукатурено стіни майбутніх квартир, скрізь стяжку дали, вирівняли підлоги. За прискореним графіком здійснюється монтаж металопластикових вікон. Ще трішки — й дійде черга до монтажу побутового обладнання. Джерелом тепла у квартирах стануть керамічні радіатори. До кінця серпня, як зобов’язався підрядник, який сьогодні, не чекаючи на вичерпне фінансування робіт, власні кошти вкладає у реалізацію архіважливого житлового проєкту, у будинку відбудеться колективне новосілля. Помешкання, які отримають наші співвітчизники, доробляти не потрібно буде. Їх готують до здачі «під ключ».

У Дрогобичі сподіваються, що невдовзі для переселенців цілий житловий мікрорайон зведуть. У місті прагнуть зробити все для того, щоб нове місце проживання стала рідним домом для всіх тих, кому війна принесла стільки горя та страждань.

Схожі новини