Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мову окупанта тут не вітають

Міський голова Борислава Ігор Яворський не рекомендує працівникам сфери обслуговування та соцпрацівникам надавати послуги населенню, у тому числі й переселеним особам, російською мовою

Мову окупанта тут не вітають
Мову окупанта тут не вітають

Бориславська громада прийняла близько 5,5 тис. евакуйованих людей, значну частину яких у себе в помешканнях поселили місцеві мешканці. Серед переселенців багато таких, які в публічній сфері послуговуються виключно російською мовою. Це не дуже подобається бориславцям, але вони з розумінням ставляться до подібних «мовних явищ»: на все потрібен час.

Однак серед приїжджих є й категорія людей, які, як зазначив Ігор Яворський у коментарі Тvoemisto.tv., свідомо і принципово не хочуть послуговуватись українською мовою.

«Останньою краплею стало те, що одна внутрішньо переміщена особа демонстративно почала говорити, що не розуміє української і не збирається її вчити. Казала — „ваш язик какой-то смешной“ і попросила перекладача. Як можна не розуміти мови країни, в якій самі ж проживають? Якби це були іноземні громадяни, інша річ, але щодо українців — це неприпустимо».

У Бориславі вирішили, що з цим потрібно щось робити. Відтак Ігор Яворський не рекомендує працівникам сфери обслуговування та соцпрацівникам надавати послуги населенню, в тому числі й переселеними особам, мовою окупанта. Робити це слід, згідно з вимогами нашого законодавства, виключно державною мовою — українською.

Читайте також: «Правильна відповідь у тестах із ЗНО: «Революція Гідності — не випадковий протест, а продовження столітньої боротьби за незалежність«

Фото Петра Магура

Схожі новини