Передплата 2024 ВЗ

На площі Святого Юра експонують унікальні метрові писанки «Відродження»

Писанки виготовляли митці зі всієї України

На площі Святого Юра експонують унікальні метрові писанки «Відродження»
На площі Святого Юра експонують унікальні метрові писанки «Відродження»

На Провідну неділю, 1 травня, на площі біля храму Святого Юра відкрили виставку колоритних метрових писанок «Відродження». Експозиція триватиме до 6 травня, а потім поїде по районах Львівської області.

Історія писанок унікальна — їх виготовляли та розписували митці зі всієї України. Одна з робіт, яка вражає, — орнаменти хусток з різних регіонів України.

Із 2017 року писанки експонували на Софіївський площі в Києві та в Добропарку, що у селищі Мотижин Київської області. Саме у Мотижині діяла постійна експозиція. Писанки довелося перевезти в безпечне місце, серед яких став Львів.

Адміністрація Добропарку повідомляє, що росіяни знищили багато експонатів музею, вивезли навіть садові інструменти… Повністю знищений головний будинок, у якому розміщувалася Резиденція Доброчара.

«Війна та окупанти знищили Добропарк, там донедавна були активні бойові дії. Але 140 писанок дивом вціліли, і їх привезли до нас», — розповіла голова Львівської районної державної адміністрації Христина Замула. — Трохи обпалені і пошкоджені, як і наша країна зараз. Але все відновимо та створимо нове, бо ж душа України жива".

На Святоюрській площі — ажіотаж. Після ранкової літургії містяни відвідують виставку, фотографуються на згадку, тут тепла Великодня атмосфера. На виставку прийшло чимало переселенців.

«Перевезти з Добропарку писанки — хороша ідея, — каже „ВЗ“ відвідувачка виставки, переселенка з Харкова Олександра. — Львів для них стане затишним місцем, тут шанують традиції, мистецтво. Настане час і ці твори знову повернуться на Київщину, де вони тішили око відвідувачів. Віримо в нашу перемогу і молимося ЗСУ!».

Читайте також: «Коли побачила свою фотографію у церкві у Неаполі, була у шоку»

Схожі новини