Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко розповів, яка національна ідея України

  • 27.08.2021, 11:49
  • 527

Сильна європейська держава і суспільство відповідальних громадян

П’ятий президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, відповідаючи на запитання «Української правди» в рамках спецпроекту до 30-річчя Незалежності розповів про своє бачення національної ідеї України.

«Дискусія про „національну ідею“ нагадує мені пошук квітки папороті. Ніхто не бачив, як цвіте та рослина, і ніхто ще не знайшов скрижалів, на яких викарбувано нашу національну ідею. Її не можна виписати в законі, впровадити президентським указом чи запатентувати як винахід Академії наук. Втім, поки вчені, політики, журналісти ламали списи і зривали голос, національна ідея склалася природнім шляхом. Це — свобода, права людини, незалежність і добробут, які повною мірою будуть гарантовані лише тоді, коли Україна стане членом ЄС та НАТО», — зазначає Порошенко.

«Наша національна ідея — це ідея українсько-європейська. Найсвіжіші опитування громадської думки показали рекордну підтримку українцями вступу до ЄС та Північноатлантичного альянсу. Але від Радянського Союзу Європейський Союз і відрізняється саме тим, що там не ходять строєм. Тому решта має природне законне право і не погоджуватися з таким формулюванням національної ідеї. Але вибір більшості очевидний, і вектор руху незмінний», — наголошує п’ятий президент.

«Моя формула така. Побудова розвинутої, сильної, комфортної, національної, європейської держави із суспільством відповідальних громадян», говорить лідер «Європейської Солідарності» і додає:

  • «Розвинута» — значить, вільна ринкова економіка і сучасний науково-технологічний рівень.
  • «Сильна» — це армія і спеціальні служби, які здатні гарантувати національну безпеку.
  • «Комфортна» — країна, де поважають приватну власність, дотримуються прав і свобод.
  • «Національна» — ми сотні років були бездержавною нацією, нашу ідентичність знищували, а культурно-історичну спадщину розкрадали; місія наших поколінь — відновити втрачене, зберегти набуте і передати це дітям та онукам.
  • «Європейська» — ми завжди були частиною цієї цивілізації де-факто, зараз маємо оформити це де-юре".

«Нарешті, нації стають успішними лише тоді, коли громадяни відчувають свою відповідальність за вибір, за дії і бездіяльність. Аморфність же і патерналізм призводять до „какая разніца“. Лише свідомий громадянин здатен в критичний момент поставити інтереси власної країни над особистими», — резюмує п’ятий президент.

Читайте також: Сучасна нація твориться з віднайдення і визнання коренів

Схожі новини