Передплата 2024 «Добра кухня»

Що їсти у спеку: 10 топ-продуктів літа

  • 17.07.2021, 20:30
  • 2 671

Улітку варто їсти продукти, які не просто допоможуть освіжитися, але і змусять організм краще функціонувати, а також очиститися від шкідливих речовин

1. Огірки

Свіжі огірки, особливо якщо вони тільки що з грядки, — найкращий продукт для літа. Всі знають, що вони на 90% складаються з води, багаті кальцієм, вітаміном С і мінеральними солями. Вживати огірки краще без солі. Вона буде затримувати в організмі рідину, і ви отримаєте набряки. Додавайте огірки в салати, робіть окрошку або їжте їх просто так в будь-яких кількостях.

2. Ківі

Цей зелений фрукт не просто дуже багатий вітаміном С, але він також запобігає зневодненню організму через високий вміст кальцію. А влітку це якраз те, що потрібно. Ще ківі регулює серцебиття і тиск. Додавайте його в солодкі фруктові салати або їжте на сніданок разом з кашею.

3. Малина

Ягоди малини містять яблучну, винну, капронову, саліцилову, мурашину кислоти; глюкозу, фруктозу, сахарозу, дубильні речовини, пектинові, азотисті і фарбувальні речовини, солі калію, міді, ціанінхлорід, ацетоін, бензальдегід, вітамін С, каротин і ефірне масло. Свіжі ягоди малини прекрасно втамовують спрагу і покращують травлення. Малина здатна знижувати температуру і виводити з організму токсини. А ще завдяки високому вмісту міді вона допомагає боротися з поганим настроєм.

4. Свіжа зелень

Ще один унікальний продукт з грядки. Додавайте в свої літні салати якомога більше кропу, петрушки, цибулі, шпинату, листя салату. Шпинат, наприклад, — прекрасне джерело фолієвої кислоти, необхідної для зростання червоних кров'яних тілець.

5. Кавун

Кавун — рекордсмен серед літніх продуктів, втамовує літню спрагу і насичує наш організм. Він на 90% складається з води. Кавун містить мало калорій, тому влітку його можна їсти без побоювання в великих кількостях, не боячись за фігуру. У м'якоті кавуна містяться клітковина, пектини, геміцелюлоза, вітаміни В1, В2, С, РР, фолієва кислота, провітамін А, каротин, марганець, нікель, залізо, магній і калій, від 5−11% легкозасвоюваних цукрів, а також трохи аскорбінової кислоти, каротину, зовсім небагато тіаміну, рибофлавіну і нікотинової кислоти.

Його м'якоть стимулює травні і обмінні процеси. Кавуни прекрасно втамовують спрагу і сприяють виведенню з організму отруйних речовин. Але надмірне споживання кавуна може і нашкодити.

6. Диня

Диня добре впливає на процес травлення, а фолієва кислота бере участь в кровотворенні. Вона чудово втамовує спрагу і заспокоює нервову систему. Дієтологи призначають її як лікувальне харчування від недокрів'я, серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, хворіб нирок і печінки.

7. Болгарський перець

У перці містяться вітаміни С, В1, В2, В9, Р, РР і каротин. За кількістю вітаміну С перець перевершив лимони і чорну смородину. Завдяки високому вмісту мінеральних солей калію, а також кальцію, магнію, натрію, фосфору, фтору, заліза, хлору, цинку, марганцю, міді, йоду, хрому, сірки, кобальту перець незамінний від анемії, раннього облисіння, остеопорозу, а також для підвищення імунітету. Солодкий перець стимулює виділення шлункового соку. Його можна вживати у великій кількості, не побоюючись за свій шлунок. Перці втамовують спрагу.

8. Чорна смородина

Чорна смородина вважається джерелом корисних речовин і вітамінів, так як в її ягодах містяться вітаміни C, В1, В2, В6, В9, D, Е, К, Р, А, пектини, каротиноїди, цукру, органічна і фосфорна кислоти, дубильні речовини, ефірне масло, вітаміни групи К, солі фосфору, заліза і калію. Смородину використовують як тонізуівальний, судинорозширювальний продукт, що покращує обмінні процеси, очищує кров, має вітамінну, протизапальну, сечогінну та потогінну дії. І, звичайно ж, як одну з найкращих ягід від спеки.

9. Кабачки

Кабачок прекрасно засвоюється нашим організмом. У ньому містяться вітаміни С, А, важливі мікроелементи, калій, кальцій, залізо, магній. Кабачки здатні виводити з організму шкідливі речовини і токсини. Вони створюють ілюзію швидкого насичення, що прекрасно в літній період. З кабачків можна готувати запіканки, пюре, тушкувати їх, смажити, пекти — в будь-якому випадку страви з кабачка завжди смачні і корисні.

10. Спаржа

Спаржа багата вуглеводами, каротином, солями калію, лізин, амінокислотами, фосфором, тіамін, кальцієм, рибофлавіном, аспарагін, кумарином, сапоніном, вітамінами В1, В2, С, РР. У ній багато води, і її вважають прекрасним овочем для очищає дієти. З спаржі готують супи, салати, запіканки, консервують, варять, тушкують.

Поради:

Намагайтеся їсти влітку невеликими порціями кожні 3−4 години. Такий спосіб поліпшує травлення і рятує від тяжкості.

Не їжте на ніч м'ясо і жирну їжу, вона не встигне перетравитися і створить неприємне відчуття. Краще замінити її на легкий овочевий салат, заправлений лимонним соком.

Пийте побільше простої чистої води. У неї можна додавати шматочки лайма чи лимона.

Читайте також: 10 продуктів від безсоння

Схожі новини