З чим і як готувати баклажани
- 10.07.2021, 20:30
- 12.1K
Страви з баклажанів смакуватимуть і на обід, і на вечерю
Баклажани, тушковані в сметані
Інгредієнти:
- Баклажан 1 шт.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Часник 2 зубчики
- Сметана 50−100 мл
- Олія 1−2 ст. ложки
- Сіль за смаком
- Цибуля зелена (для подачі)
Як приготувати баклажани у сметані:
Баклажани вимити, очистити і нарізати кубиками. Цибулю очистити і дрібно нарізати. Часник очистити і подрібнити. На пательні розігріти олію. Викласти цибулю і баклажани. Помішуючи, смажити на середньому вогні 5 хвилин.
Додати часник, посолити. Тушкувати ще 5 хвилин. Влити сметану, перемішати, зменшити вогонь, накрити кришкою. Тушковані баклажани в сметані будуть готові через 5 хвилин. Зелену цибулю дрібно нарізати. Баклажани, тушковані в сметані, при подачі посипати зеленою цибулею.
Салат зі смаженими баклажанами, кукурудзою і сиром
Інгредієнти:
- Баклажан 260 г
- Кукурудза консервована 60 г
- Сир твердий 30 г
- Майонез
- Часник 1 зубчик
- Кріп свіжий 5 г
- Цибуля зелена 10 г
- Олія
Як приготувати салат з баклажанів:
Баклажани промийте, наріжте невеликими кубиками. На пательні розігрійте олію і викладіть подрібнені баклажани. Помішуючи, обсмажуйте баклажани на середньому вогні до невеликого рум'янцю, 5 хвилин.
Перекладіть смажені баклажани на тарілку, застелену паперовими серветками, щоб видалити надлишки олії. Дайте баклажанам охолонути.
Холодні баклажани перекладіть в миску, додайте кукурудзу і сир, натертий на великій тертці. Кріп і зелену цибулю дрібно наріжте і додайте в салат. Часник видавіть через прес в миску з салатом. Додайте майонез. Перемішайте.
Крем-суп з баклажанів і помідорів з плавленим сиром
Інгредієнти:
- Баклажани 470 г
- Помідори 300 г
- Цибуля
- Часник 30 г
- Вершки 150 мл
- Сир плавлений 100 г
- Зелень петрушки 20 г
- Трави прованські
- Перець
- Сіль
- Олія
- Для бульйону:
- Морква 60 г
- Цибуля
- Корінь петрушки
- Листя петрушки
- Перець чорний горошком 6 шт.
- Лавровий лист 1−2 шт.
- Вода 500 мл
Як приготувати крем-суп з баклажанів:
Для овочевого бульйону очищаємо цибулю, моркву і корінь петрушки. Цибулю розрізаємо навпіл. Моркву розрізаємо на кілька частин. Складаємо цибулю і моркву в каструлю, додаємо листя і корінь петрушки. Заливаємо овочі водою.
Потім додаємо лавровий лист і перець горошком. Доводимо до кипіння і варимо овочевий бульйон на невеликому вогні 20−30 хвилин. Коли бульйон буде готовий, виймаємо овочі, перець горошком і лавровий лист. Вмикаємо духовку і розігріваємо її до 200 градусів.
Часник очищаємо. Помідори і очищені зубчики часнику викладаємо на фольгу. Помідори проколюємо в одному місці виделкою. Загортаємо помідори з часником у фольгу, залишивши невеликий отвір для виходу пари.
Запікаємо помідори і часник в духовці 30 хвилин. Цибулю нарізаємо кубиками. У пательні розігріваємо олію і викладаємо цибулю. Пасеруємо цибулю на середньому вогні до прозорості, 3−4 хвилини.
Баклажани очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиками. Викладаємо баклажани на пательню з цибулею. Обсмажуємо баклажани з цибулею на середньому вогні 5−7 хвилин.
Запечені помідори заливаємо окропом, потім обливаємо холодною водою і знімаємо шкірку. Один помідор залишаємо цілим для подачі супу. Решта помідорів розминаємо виделкою в пюре. Додаємо помідори і часник на пательню з баклажанами.
Заливаємо все овочевим бульйоном. Тушкуємо ще 5−7 хвилин. Баклажани за цей час мають стати м'якими. Вміст пательні переливаємо в каструлю і перебиваємо блендером в пюре.
Додаємо вершки і м'який сир. Ставимо каструлю на вогонь. Постіно помішуючи, доводимо суп до кипіння і варимо 1−2 хв. Після цього додаємо прованські трави, сіль і гострий мелений перець.
Варимо крем-суп з баклажанів і помідорів ще 2 хвилини і забираємо з вогню. Готовий крем-суп з баклажанів і помідорів розливаємо по тарілках. Ріжемо останній помідор часточками. Дрібно нарізаємо зелень петрушки. Викладаємо в тарілку по 2−3 часточки помідора і посипаємо подрібненою зеленню петрушки.
Читайте також: Грузія у вас вдома. Як приготувати чанахі