Передплата 2024 «Добре здоров’я»

З чим і як готувати баклажани

  • 10.07.2021, 20:30
  • 12.1K

Страви з баклажанів смакуватимуть і на обід, і на вечерю

Баклажани, тушковані в сметані

Фото умовне
Фото умовне

Інгредієнти:

  • Баклажан 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Часник 2 зубчики
  • Сметана 50−100 мл
  • Олія ​​1−2 ст. ложки
  • Сіль за смаком
  • Цибуля зелена (для подачі)

Як приготувати баклажани у сметані:

Баклажани вимити, очистити і нарізати кубиками. Цибулю очистити і дрібно нарізати. Часник очистити і подрібнити. На пательні розігріти олію. Викласти цибулю і баклажани. Помішуючи, смажити на середньому вогні 5 хвилин.

Додати часник, посолити. Тушкувати ще 5 хвилин. Влити сметану, перемішати, зменшити вогонь, накрити кришкою. Тушковані баклажани в сметані будуть готові через 5 хвилин. Зелену цибулю дрібно нарізати. Баклажани, тушковані в сметані, при подачі посипати зеленою цибулею.

Салат зі смаженими баклажанами, кукурудзою і сиром

Фото умовне
Фото умовне

Інгредієнти:

  • Баклажан 260 г
  • Кукурудза консервована 60 г
  • Сир твердий 30 г
  • Майонез
  • Часник 1 зубчик
  • Кріп свіжий 5 г
  • Цибуля зелена 10 г
  • Олія

Як приготувати салат з баклажанів:

Баклажани промийте, наріжте невеликими кубиками. На пательні розігрійте олію і викладіть подрібнені баклажани. Помішуючи, обсмажуйте баклажани на середньому вогні до невеликого рум'янцю, 5 хвилин.

Перекладіть смажені баклажани на тарілку, застелену паперовими серветками, щоб видалити надлишки олії. Дайте баклажанам охолонути.

Холодні баклажани перекладіть в миску, додайте кукурудзу і сир, натертий на великій тертці. Кріп і зелену цибулю дрібно наріжте і додайте в салат. Часник видавіть через прес в миску з салатом. Додайте майонез. Перемішайте.

Крем-суп з баклажанів і помідорів з плавленим сиром

Фото умовне
Фото умовне

Інгредієнти:

  • Баклажани 470 г
  • Помідори 300 г
  • Цибуля
  • Часник 30 г
  • Вершки 150 мл
  • Сир плавлений 100 г
  • Зелень петрушки 20 г
  • Трави прованські
  • Перець
  • Сіль
  • Олія
  • Для бульйону:
  • Морква 60 г
  • Цибуля
  • Корінь петрушки
  • Листя петрушки
  • Перець чорний горошком 6 шт.
  • Лавровий лист 1−2 шт.
  • Вода 500 мл

Як приготувати крем-суп з баклажанів:

Для овочевого бульйону очищаємо цибулю, моркву і корінь петрушки. Цибулю розрізаємо навпіл. Моркву розрізаємо на кілька частин. Складаємо цибулю і моркву в каструлю, додаємо листя і корінь петрушки. Заливаємо овочі водою.

Потім додаємо лавровий лист і перець горошком. Доводимо до кипіння і варимо овочевий бульйон на невеликому вогні 20−30 хвилин. Коли бульйон буде готовий, виймаємо овочі, перець горошком і лавровий лист. Вмикаємо духовку і розігріваємо її до 200 градусів.

Часник очищаємо. Помідори і очищені зубчики часнику викладаємо на фольгу. Помідори проколюємо в одному місці виделкою. Загортаємо помідори з часником у фольгу, залишивши невеликий отвір для виходу пари.

Запікаємо помідори і часник в духовці 30 хвилин. Цибулю нарізаємо кубиками. У пательні розігріваємо олію і викладаємо цибулю. Пасеруємо цибулю на середньому вогні до прозорості, 3−4 хвилини.

Баклажани очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиками. Викладаємо баклажани на пательню з цибулею. Обсмажуємо баклажани з цибулею на середньому вогні 5−7 хвилин.

Запечені помідори заливаємо окропом, потім обливаємо холодною водою і знімаємо шкірку. Один помідор залишаємо цілим для подачі супу. Решта помідорів розминаємо виделкою в пюре. Додаємо помідори і часник на пательню з баклажанами.

Заливаємо все овочевим бульйоном. Тушкуємо ще 5−7 хвилин. Баклажани за цей час мають стати м'якими. Вміст пательні переливаємо в каструлю і перебиваємо блендером в пюре.

Додаємо вершки і м'який сир. Ставимо каструлю на вогонь. Постіно помішуючи, доводимо суп до кипіння і варимо 1−2 хв. Після цього додаємо прованські трави, сіль і гострий мелений перець.

Варимо крем-суп з баклажанів і помідорів ще 2 хвилини і забираємо з вогню. Готовий крем-суп з баклажанів і помідорів розливаємо по тарілках. Ріжемо останній помідор часточками. Дрібно нарізаємо зелень петрушки. Викладаємо в тарілку по 2−3 часточки помідора і посипаємо подрібненою зеленню петрушки.

Читайте також: Грузія у вас вдома. Як приготувати чанахі

Схожі новини