Передплата 2024 «Добра кухня»

Вандалів на цвинтарі у Стрию могло бути кілька...

Поки що немає жодної інформації про те, що 20-річний молодик, якого затримали за підозрою у плюндруванні 59 могил січових стрільців у Стрию, був членом якоїсь українофобської організації

Про це кореспонденту «Високого Замку» повідомив заступник міського голови Стрия Андрій Стасів.

— Ніхто з тих, хто розслідує цей акт ванталізму, не може наразі сказати, що затримана особа входить до якогось неформального проросійського об'єднання, яке виступає проти України, — сказав заступник мера. — Нічого такого нема. Але при затриманні виглядало, що ця особа була у стані алкогольно-наркотичного сп'яніння. Зараз усе це з'ясовує слідство.

У Стрийській мерії припускають, що зловмисник вчиняв наругу над могилами ще з кимсь.

— На понівечених могилах немає слідів важких ударів. Але всюди є відбитки кросівок і брудних рук. Так виглядає, що той неадекват орудував не сам. Брудними руками хапали ці хрести і виламували їх «з корінням». Хрести падали і розбивалися. По слідах можна зробити висновок, що коли хрести падали, по них ще й стрибали, щоб гнути донизу, — каже Андрій Стасів.

Зруйновані на стрийському цвинтарі могили січових стрільців обов'язково відновлять. Приступити до роботи зможуть лише після завершення всіх слідчих дій. Навіть якщо виявиться, що у вандала нема коштів для реставрації надгробків, витрати візьме на себе місцева влада. Про це уже заявив міський голова Олег Канівець. Не виключено, фінанси для відновлення історичних пам'яток попросять у Львівської облдержадміністрації.

— Для нас це священне місце, каже заступник Стрийського міського голови Андрій Стасів. — 192 могили січових стрільців на нашому цвинтарі із 20-х років минулого століття були місцем притяжіння патріотів, які збиралися тут на урочисті заходи. Наш обов'язок — відновити ці святині.

Читайте також: У Стрию попсували хрести на могилах січових стрільців

Схожі новини