Передплата 2024 «Добрий господар»

Ажіотаж довкола «впевненого мистецтва»

Скульптура жінки з надто пишними формами від митця Василя Корчового принесла Стрийському парку нечувану кількість відвідувачів

Фото: Андрій Садовий
Фото: Андрій Садовий

Мистецький проєкт «Скульптурний маршрут», засновником якого є власник артцентру «Я Галерея» та відомий митець родом зі Львова Павло Гудімов, вийшла за межі не лише Стрийського парку, а й Львова. І все через скульптуру жінки з пишними формами «Впевнена», яка наробила чимало хайпу. Одні засуджують твір митця Василя Корчового, бо вбачають неестетичність жіночих форм та пропагування нездорового способу життя. Інші, навпаки кажуть, що мистецтво існує для того, щоб викликати емоції, дискусії, і не повинно усім подобатися. Востаннє такий ажіотаж виник у Львові довкола скульптури Моцарта, що на площі Маланюка.

Нагадаємо, вісім сучас­них творів, виготовлених з сірого граніту, який ви­добули з українських кар'єрів, встановили у рамках Львівсько­го тижня скульптури. Стояти­муть такі монументальні твори у Стрийському парку до лис­топада 2024 року. Після цього скульптури експонуватимуть в інших містах України.

«Скульптура „Впевнена“ була створена під час мистець­кого симпозіуму і вже два роки стоїть у Каневі, — розповів Пав­ло Гудімов. — Такого ажіотажу, як у Львові, вона ніколи і ніде не викликала. У Львові поширена демократична дискусія довко­ла мистецтва. Ми розуміли, що саме ця скульптура буде пред­метом обговорення».

Щоб збалансувати думки львів'ян та понизити градус критики, міський голова Львова Андрій Садовий разом зі сво­єю дружиною Катериною Кіт-Садовою сфотографувалися біля «Вневненої». Причому для фото мер чомусь обрав тиль­ний бік скульптури (на фото). «З якого боку не глянь, мистецтво в парку таки чудова ідея», — напи­сав Садовий у своєму Фейсбуці.

«Ця скульптура принесла Стрийському парку чималу кількість відвідувачів, — сказав пан Садовий у коментарі для „ВЗ“. — На виставку в парку місто не витратило жодної бю­джетної гривні. Це ініціатива відомих українських та світо­вих скульпторів, які провели у Львові пленер та презентували львів'янам скульптурні компо­зиції високої якості. Вважаю, що в час війни ми повинні дати вихід нашим емоціям, деко­ли навіть агресії. Якщо агресія спрямована проти каменю. не­хай воно так буде. Головне, щоб одне до одного скеровували любов».

Андрій Садовий не розу­міє хейту довкола композиції «Впевнена», оскільки скуль­птура дуже подібна до Віллен­дорфської Венери. «Ми повинні підтримувати митців та сучасне мистецтво. Тим більше, зараз багато митців на фронті», каже міський голова Львова.

«Це не скульптура «жінка та її живіт», це скульптура «жінка та її життя», — висловила свою думку в соцмережах співачка, народна артистка України Марія Бурмака. — Вона може подобатись, може не подоба­тись. На те і мистецтво, аби не залишати байдужим, виклика­ти рефлексії, чіпляти і змушу­вати розбиратись у своєму вну­трішньому світі. Мене змусило дізнатися більше про митця. Український скульптор Василь Корчовий став знаментитим. І цілком заслужено. Бо це мис­тецтво — взяти дві тонни граніту і визволити з нього жіноче тіло, та ще і так реалістично. Фігура жінки недосконала, вона така як є. Таких фігур багато, і це, очевидно, був задум автора — зробити саме так, а не скуль­птуру Венери. А ви звернули увагу на її погляд? І, очевидно, мети він досяг. Байдужих нема, говорять лиш про цю «Впевне­ну».

"До Львова продовжують звозити усілякий скульптур­ний непотріб. Отаких ось вісім скульптур встановили у Стрий­ському парку. Напевно, рекла­ма фастфуду і «здорового спо­собу життя», — покритикував виставку львівський блогер, ріелтор Роман Андрусяк. І він далеко не єдиний у Львові, хто не сприймає такого мистецтва. Водночас біля «Впевненої» від­відувачі Стрийського парку активно фотографуються, і це промовистий факт.

Коментар для «ВЗ»

Володимир ОДРЕХІВСЬКИЙ, професор скульптури, народний художник України, до­слідник сучасного мистецтва

Ще не відвідав у Стрийському парку «Скульптурний марш­рут», бо мене не було у Львові, але планую там побувати.

Тиждень скульптури у місті Лева є популяризацією цієї непростої спеціальності. 2006 року Спілка художників орга­нізувала велику виставку скульпторів у Львівському палаці мистецтв. Після того, з 2007 року, у Києві щороку проводили по шість скульптурних салонів, зокрема в Українському домі, Мистецькому арсеналі. Це підняло популярність української скульптури, заходи показали сучасних і митців давніших ча­сів. Добре, що у непрості часи традиція скульптурних експо­зицій відновлюється.

Мистецтво — суб'єктивна категорія. А мистецтво скульпту­ри — територія свободи духу. Тож художник має право брати близькі йому ідеї та форму висловлення. Добре, що скульпту­ра «Впевнена» викликає різні відгуки. Це форма культурного й духовного спілкування між людьми, а також майданчик для обговорення мистецьких проблем, естетики тощо.

Схожі новини