Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Перенесли ковід? Ваш кіт, імовірно, також

Люди, інфіковані COVID-19, часто заражають своїх домашніх тварин. А кішки, що сплять у ліжках свого господарів, є найбільш вразливими до зараження

Про це розповіли вчені з Канади під час Європейського конгресу клінічної мікробіології та інфекційних хвороб.

Професорка Дороті Бінзл з Департаменту ветеринарної медицини Університету Гельфа в Онтаріо (Канада) вирішила протестувати котів і собак, що живуть у людей, які заразилися COVID-19: 48 котів і 54 собаки зі 77 різних домогосподарств. Команда Бінзл перевіряла у тих домашніх тварин рівень антитіл до коронавірусу, що є ознакою перенесеної інфекції.

Власників цих котів і псів запитали, як вони взаємодіють зі своїми домашніми улюбленцями. Чи регулярно їх гладять або цілують? Чи дозволяють їм сидіти на колінах або спати у своєму ліжку? Власників тварин також запитали, чи були у їхніх чотирилапих симптоми якої-небудь хвороби у той час, коли господар мав ковід, і що це були за симптоми.

Позитивний результат тесту на антитіла мали 67% котів і 43% собак, яких перевірили. 20% собак мали ознаки інфекції, які полягали головно у бракові енергії і втраті апетиту. Деякі пси також мали кашель або діарею. Усі ці симптоми були слабкими й швидко зникали. Серед котів симптоми захворювання мали 27%, найпоширеніші — нежить і проблеми з диханням. Більшість випадків котячих захворювань були легкими, але три — важкими.

Автори дослідження кажуть, що вірусні рецептори котів (своєрідні замки, які коронавірус відчиняє, аби увійти до клітин) роблять їх інфікування COVID-19 імовірнішим, у порівнянні з псами. Крім того, коти частіше, ніж собаки, сплять біля облич своїх господарів, тому більше наражаються на інфекції.

Висновки?

«Якщо у людини ковід, то існує високий ризик, що вона передасть хворобу своєму чотирилапому вихованцеві, — каже авторка дослідження. — Коти, особливо ті, що сплять у ліжку свого господаря, є особливо вразливими. Моя порада хворим на коронавірус: тимчасово триматися якомога далі від свого улюбленця, і вже напевно не пускати його до своєї спальні «.

«Я також не рекомендую допускати пса чи собаку у цей період до інших людей і домашніх тварин, — веде далі Дороті Бінзл. — Не можна виключати, що домашні тварини можуть передавати коронавірус іншим домашнім тваринам. Хоча ще не доведено, що домашні тварини передають вірус людині, ми наразі не можемо повністю виключити таку можливість''.

Читайте також: Вчені визначили найкращі вакцини від коронавірусу: захищають на довгі роки

Схожі новини