Передплата 2024 «Добрий господар»

Вчені визначили найкращі вакцини від коронавірусу: захищають на довгі роки

  • 29.06.2021, 19:15
  • 1 468

Згідно з новим дослідженням групи американських вчених, вакцини на основі матричної РНК (Pfizer/BioNTech і Moderna) захищають організм від "ковіду" протягом кількох років, а, можливо, і все життя - за умови, що вірус не надто змінює свою структуру

Йдеться про так званий гуморальний (позаклітковий) імунітет — імунну відповідь організму на рівні плазми крові та інших рідин. Передусім він відповідає за запобігання зараженню і винищення вірусу в організмі, повідомляє 9tv.

Гуморальний імунітет забезпечується гермінативними центрами, які з'являються в лімфовузлах після введення вакцини (або проникнення вірусу). Вони відповідають за вироблення В-лімфоцитів, які синтезують антитіла, що нейтралізують віруси.

Ці В-лімфоцити вміють «навчатися» і розпізнавати версії вірусу, які не надто відрізняються від оригіналу.

Як з'ясували вчені на прикладі 14 осіб, хоча зміст самих антитіл у крові падає, самі гермінативні центри залишаються, і в них містяться В-клітини, які трансформувалися в «клітини пам'яті», що зберігають інформацію про вірус. Це довгоживучі клони В-клітин, які забезпечують швидку імунну відповідь і вироблення антитіл у відповідь на повторне зараження.

Читайте також: Легко побороли коронавірус? Подякуйте своїм незвичайним генам

Раніше про це не було відомо — у звичайних випадках гермінативний центр діє три-чотири тижні, а потім самоліквідується, якщо загрози немає.

Довгострокова робота таких центрів і трансформація B-лейкоцитів у «клітини пам'яті» означає зовсім інший рівень імунітету. Фактично це той самий захист, який виникає після кору або вітряної віспи, оскільки ці клітини можуть триматися в організмі десятиліттями.

Ці дослідження подарували вченим оптимізм. Особливо стійким вважається імунітет у людини, яка перехворіла на коронавірус, а потім повністю провакцинувалася. Однак і гуморальний імунітет, що виробляється завдяки двом дозам вакцини на основі мРНК, теж є довготривалим.

«Якщо додаткова доза вакцини і знадобиться, то через мутації, а не через ослаблення імунітету», — сказав в інтерв'ю газеті «Нью-Йорк таймс» імунолог Дипта Бхаттачарья з університету Арізони.

Водночас дослідники зазначають: якщо імунна система ослаблена, то гуморальний імунітет може не сформуватися, що призведе до повторного зараження з важким перебігом хвороби.

Схожі новини