Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Топ-5 найкорисніших круп

  • 26.05.2021, 19:45
  • 6 793

Крупи повинні становити не менше 40 відсотків від денного раціону людини, адже вони містять незамінні вітаміни і мікроелементи

Отже, перше місце у рейтингу найкорисніших круп займає гречка. Саме вона є джерелом рослинного протеїну, повільних вуглеводів і антиоксидантів, які захищають організм від старіння. Груба клітковина, на яку багата гречка, виводить надлишки холестерину, а також знижує ризик розвитку цукрового діабету.

На другому місці опинився рис. У ньому міститься цинк, здатний захистити і відновити шкіру і слизові. Однак цей елемент міститься тільки в буром рисі. Фосфор, магній, цинк, вітаміни групи В і клітковина, містяться в лушпинні зерен. Саме тому очищений білий рис стає лише джерелом вуглеводів.

Третій рядок рейтингу займає цільнозернова вівсянка. Вона багата білком, грубою клітковиною і корисними мікроелементами, а також вітамінами. Вівсянка захищає судини від надлишків холестерину, а також зміцнює імунітет, поліпшує стан волосся і шкіри, знижує рівень цукру в крові.

Четверте місце зайняв булгур — джерело вітаміну К, вітамінів групи В, Е, бета-каротину, магнію, кальцію і заліза. Він сприяє відтоку жовчі, що береже від утворення каменів і захищає печінку.

П'ятірку найбільш корисних круп завершує кукурудзяна каша. За даними порталу, її перевага полягає у відсутності глютену. Крім того, корисні речовини, які містить ця крупа, добре впливають на систему травлення.

Читайте також: Дієтологи розповіли, яка вівсянка найкорисніша