Передплата 2024 «Добрий господар»

Великий Піст 2021: тривалість і традиції

  • 15.03.2021, 10:15
  • 836

Великий піст, або Свята Чотиридесятниця, 2021 року для православних і греко-католиків України випадає на період з 15 березня до 1 травня включно

Це головний піст у християнстві, мета якого — підготуватися до святкування Світлого Воскресіння Христового. Його було встановлено на честь 40-денного посту Ісуса Христа під час Його перебування в пустелі.

Починається Великий піст з Прощеної неділі: храми на вечірньому богослужінні цього дня згадують вигнання Адама з раю. А в дні Великодня в церквах у будь-який час доби відкрито Царські врата і всі двері вівтаря, що символізує відкриття воріт раю для вірян.

Великий піст є найсуворішим. Під забороною — будь-яка їжа тваринного походження: м'ясо, риба, яйця, молоко і молочні продукти. Водночас рибу дозволяється їсти тільки двічі за весь період посту: в Благовіщення та Вербну неділю.

«Цьому присвячено кілька підготовчих тижнів, де кожне недільне євангельське читання розкриває нам сенс і значимість покаяння, зустрічі Бога, смирення, прощення, духовного очищення», — йдеться в повідомленні ПЦУ.

Читайте також: На Благовіщення послаблюється піст…

Схожі новини