Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Благовіщення послаблюється піст...

  • 06.04.2014, 23:19
  • 6 335

7 квітня відзначають одне з найбільших свят — Благовіщення Пресвятої Богородиці. Це третє за значенням народно-релігійне свято після Великодня і Різдва Христового. Що для нас означає Благовіщення, журналіст “ВЗ” попросила розповісти настоятеля храму Святого Миколая Степана Цихуляка. -В основі свята — «блага вість» архангела Гавриїла Діві Марії про народження у неї божественного немовляти — Спасителя роду людського, — каже отець Степан. — Тому свято називають Благовіщенням. Марія була заручена з Йосифом. З’явився до неї архангел Гавриїл і сказав: “Радуйся, благодатна, Господь з тобою. Зачнеш у лоні і породиш сина, і назвеш його Ісус”. Для нас це свято радості і надії. Свято віри і любові. Бо тільки у любові продовжується рід людський. Благовіщення – “блакитне” свято! В очах віруючої людини усе навколо в цей день стає чистішим і прозорішим. Небо стає блакитнішим і глибиннішим. Прозорим і чистим стає повітря і води, що відображають безхмарне небо. Стають чистішими людські душі, що здатні сприймати небесну музику цього чудового свята. Народна приказка, яка стверджує, що на Благовіщення навіть пташка гнізда не в’є, ніби закликає нас відкласти повсякденну суєту і спрямувати свої помисли до неба і радісного спілкування з Богом.

7 квітня відзначають одне з найбільших свят — Благовіщення Пресвятої Богородиці. Це третє за значенням народно-релігійне свято після Великодня і Різдва Христового. Що для нас означає Благовіщення, журналіст “ВЗ” попросила розповісти настоятеля храму Святого Миколая Степана Цихуляка.

-В основі свята — «блага вість» архангела Гавриїла Діві Марії про народження у неї божественного немовляти — Спасителя роду людського, — каже отець Степан. — Тому свято називають Благовіщенням. Марія була заручена з Йосифом. З’явився до неї архангел Гавриїл і сказав: “Радуйся, благодатна, Господь з тобою. Зачнеш у лоні і породиш сина, і назвеш його Ісус”. Для нас це свято радості і надії. Свято віри і любові. Бо тільки у любові продовжується рід людський. Благовіщення — “блакитне” свято! В очах віруючої людини усе навколо в цей день стає чистішим і прозорішим. Небо стає блакитнішим і глибиннішим. Прозорим і чистим стає повітря і води, що відображають безхмарне небо. Стають чистішими людські душі, що здатні сприймати небесну музику цього чудового свята. Народна приказка, яка стверджує, що на Благовіщення навіть пташка гнізда не в’є, ніби закликає нас відкласти повсякденну суєту і спрямувати свої помисли до неба і радісного спілкування з Богом.

За словами отця Степана, на Благовіщення у церквах правиться святкова Літургія і послаблюється піст. Можна їсти рибу, яйця, сир і навіть випити келих вина. “Але в усьому має бути міра, — каже отець Степан. — Дехто не зовсім правильно розуміє значення слова “послаблений”.

У народі цей день здавна називали “третьою зустріччю весни”. Кажуть, весна у цей день остаточно поборола зиму, а Бог благословляє землю і відкриває її для сівби. За народними переказами, лише після Благовіщення можна було розпочинати польові роботи. Раніше “турбувати” землю вважалося великим гріхом.

Здавна вважали, що на Благовіщення люди не мають права працювати, бо навіть птахи гнізд не в’ють — настільки це велике свято. За легендою, зозуля спробувала, то Бог їй пам’ять відібрав, а тому вона й досі не має свого гнізда й підкидає яйця у чужі.

Старі люди казали: якщо дівчина на Благовіщення знайде квітку первоцвіту, до кінця року вийде заміж. Пролісок дарує не тільки щастя родині, а й дівчині красу. Для того, щоб скористатися магічними властивостями квітки, слід на Благовіщення покласти в холодну воду пролісок і цією водою вмитися.

На Благовіщення українські селяни спостерігали за погодою. Вважали, яка погода на Благовіщення, така й на Великдень буде. Якщо на Благовіщення дощ іде, то добре вродить жито. Якщо на Благовіщення вже сидять бузьки на яйцях, весна буде теплою.

Схожі новини