Передплата 2024 «Добре здоров’я»

День народження Тараса Шевченка: цікаві факти про поета

  • 09.03.2021, 11:35
  • 1 807

9 березня 1814 року народився Тарас Шевченко, у 2021 році виповнюється 207 років з дня його народження

«Апостроф» зібрав цікаві факти про життя Кобзаря.

Читайте також: Перша любов Тараса Шевченка

  1. За життя Шевченко був більш відомий як художник, ніж як поет. Він був улюбленим учнем Карла Брюллова, а в 1860 році здобув звання Академік гравіювання Імператорської Академії мистецтв за гравюру, зроблену на основі картини Рембрандта «Притча про робітників на винограднику».
  2. Освіта Кобзаря складає 2 роки церковно-приходської школи. Багатьма знаннями поет зобов'язаний баронесі Софії Енгельгардт, яка навчала його польської та французької мов.
  3. Знаменитий Заповіт Шевченко написав у 1845 році, тобто за 15 років до смерті. А в свій останній день народження він висловив бажання бути похованим в рідному Каневі. На наступний ранок, 10 березня, Тарас Григорович помер.
  4. Поет прожив в Україні тільки 15 років. У підлітковому віці він виїхав з України з поміщиком Енгельгардтом, якому прислужував з дитинства, і потім приїжджав в Україну лише погостювати.
  5. У Тараса Шевченка дві могили. Спочатку він був похований в Петербурзі, але через два місяці труну перевезли до Канева. Зараз на місці колишнього поховання в Петербурзі встановлено пам'ятний камінь.
  6. Тарас Шевченко був невисокого зросту — близько 165 сантиметрів.
  7. Його улюбленим напоєм був чай з ромом. Також поет не відмовлявся випити, хоча деякі його сучасники згадували, що п`яним його бачили дуже рідко.
  8. У 1975 році на честь Тараса Шевченка було названо один із кратерів на Меркурії.
  9. Всього в світі встановлено 1 384 пам'ятника Шевченку, з них в Україні — 1256.
  10. Найменше в світі видання Кобзаря розміром близько половини квадратного міліметра, що менше за макове зернятко. Створив його український майстер Микола Сядристий.

Схожі новини