Передплата 2024 «Добра кухня»

Правильний одяг, взуття та обов’язково крем: українські полярники радять, як врятуватися від морозів

  • 18.01.2021, 19:10
  • 2 807

Частину областей уже добряче засипало снігом, а тепер подекуди морози сягатимуть до -21°С вночі

Як зігрітися у таку погоду, як краще одягатися й поводитися, щоби не перемерзнути й загалом почуватися комфортно? Журналісти Громадського розпитали про це українських полярників, які зараз перебувають або раніше працювали на станції «Академік Вернадський» в Антарктиді.

Антон Омельченко, учасник 20-ї та 24-ї антарктичних експедицій

Антон Омельченко
Антон Омельченко

Насамперед хочу зазначити, що відчуття холоду й адаптація до нього в кожної людини індивідуальні: для когось низька температура в радість, а інші в мороз зайвий раз і за поріг дому не хочуть іти.

Полярники на Українській Антарктичній станції доволі легко адаптуються до морозів. Пов’язано це з тим, що перезмінка експедиції відбувається в кінці березня — на початку квітня. Це середина осені у південній півкулі Землі. Температура повітря не надто низька й поступово знижується з настанням зими, тож і зимівники поступово адаптуються до цього.

Що точно потрібно зробити під час сильних морозів, так це якнайкраще вдягнутися, не забувати про рукавички та шапку. Незахищені ділянки тіла (зазвичай це обличчя) змазати відповідним кремом, який захищає від морозів. Одягатися потрібно, як «капустина»: що більше шарів одягу, то тепліше буде.

Також обов’язково потрібно стежити, щоб одяг і взуття були сухими! Мокрі речі проводять холод. Тож якщо ви максимально тепло вдяглися й пішли у своїх справах, то рухайтеся так, аби не впріти.

У мене траплялося, що змокав під час виходів в океан, тож у кишенях тепер завжди маю запасні рукавички. До того ж інколи на початках не враховував, що в човні посеред айсбергів і води значно холодніше, ніж біля станції, тому й одягатися потрібно тепліше, ніж видається на перший погляд.

Марія Павловська, учасниця 24-ї сезонної антарктичної експедиції

Марія Павловська
Марія Павловська

Насамперед варто сказати, що антарктичне літо (Марія приїхала у теплий сезон і працювала в Антарктиді впродовж близько трьох місяців, — ред.) в цілому тепліше за нашу зиму, особливо зараз. Під час мого перебування на «Академіку Вернадському» температура часто коливалася від +1 до -5, але через сильну вологість були відчуття, ніби набагато холодніше, особливо під час роботи з човна.

Головне правило за холодної погоди — це багатошаровий одяг. Не варто нехтувати термобілизною! Залежно від типу активності можна вдягати тоншу термобілизну — таку, як для лижників. Або за умови тривалого сидіння/стояння на вулиці — товстішу, як для рибалок. Уже на термобілизну одягають звичайний теплий одяг. Ми вдягали теплі комбінезони, лижні штани та куртки, але в місті це не актуально. Хороша штука — баф, особливо флісовий.

Ще одне правило — утеплювати ноги. Замерзли ноги — замерзне все. Тому я на човен одягла три пари шкарпеток, але в місті вистачить однієї теплої пари та якісного зимового взуття.

У мене теж бували «проколи». Колись я дуже пошкодувала, що вдягла лише одну пару шкарпеток. Але це пов'язано з нюансами роботи в човні серед криги протягом 10 годин поспіль — у місті з цим простіше. Також одного разу не розрахувала з термобілизною — одягнула теплу для пішого походу островом і відчула на собі повноцінний ефект сауни.

Ну і ще нюанс: грітися теплим чаєм на морозі — хороша ідея, але забагато рідини споживати не варто, бо будеш лише швидше промерзати. Про зігрівання алкоголем я взагалі мовчу, бо це повний абсурд із погляду фізіології.

Євген Прокопчук, учасник 25-ї антарктичної експедиції (нині в Антарктиді)

Євген Прокопчук
Євген Прокопчук

На острові Галіндез, де розташована станція «Академік Вернадський», панує морський клімат. У нас бувають дуже сильні вітри до 30 м/с. Разом із навіть відносно невеликими морозами (до -20 за Цельсієм) вони створюють значний холод.

Щоб не мерзнути, полярники завжди вдягаються відповідно до погоди та діяльності. Наприклад, виходячи на лижах у безвітряну погоду, не треба вдягати дуже теплий одяг, але обов’язкова термобілизна, що відводить піт. Під час виїзду на човнах усі вдягаються дуже тепло, бо на воді мала фізична активність. Одягають «сухі костюми», що не пропускають ні повітря, ні вологу. Завжди всі в шапках та бафах. Дуже зручно ходити в легких пуховиках, тут годяться й синтетичні, і натуральні матеріали.

Обов’язково захищаємо руки рукавичками. Щоб запобігти обвітренню шкіри обличчя та губ використовуємо жирні креми та спеціальні гігієнічні помади. Важливо захистити від холоду ноги: для цього взуття не повинне бути тісним, а на шкарпетки з натуральної бавовни одягаємо спеціальні теплі гольфи.

На виходи та далекі виїзди з собою беремо солодкий гарячий чай у термосах, шоколад та печиво.

В’ячеслав Марченко
В’ячеслав Марченко

А ось ще кілька цікавих подробиць, як саме одягаються українські полярники, — від В’ячеслава Марченка, заступника директора Національного антарктичного наукового центру.

Умови на «Академіку Вернадському» не настільки екстремальні, як заведено вважати. Найскладніші — на американській станції, на самісінькому Південному полюсі. Там взимку буває -80°С, а влітку — -40°С. Умови нашої станції чимось нагадують Північну Норвегію: клімат дуже вологий, зимові морози сягають від -27 до -30, а антарктичне літо — це приблизно від -5 до +5 (тобто українська зима або пізня осінь); періодично сніжить, дощить.

Тому коли ми комплектуємо одяг, маємо розраховувати на два види умов. Узимку снігу буває дуже багато — станцію засипає майже по самісінький дах. І хлопці, й дівчата — усі, незалежно від посади, — розчищають території за сегментами.

Ми обираємо спорядження наших виробників. Це стосується й харчів (переважно сублімовані продукти), і одягу. Коли ми екіпіруємо «зимівників», обов’язково надаємо їм кілька пар взуття. Одна — на антарктичне літо. Інша — на зиму, ми плануємо їх закуповувати у Talan — українського виробника, який шиє взуття для військових. До того ж полярники використовують легкі чоботи з термовкладками — це на випадок, коли треба вискочити зі станції та пройти невелику дистанцію.

Спеціальний одяг працює у комплексі. Якщо ми вже купуємо якісні мембранні чоботи, вони мають неодмінно взаємодіяти з якісними термошкарпетками. Купити за 10 тисяч гривень взуття й одягати до нього звичайні шкарпетки не має сенсу — це те саме, що придбати дороге авто й залити туди кепський дешевий бензин. Так само з термобілизною. Коли ми купуємо дорогу мембранну куртку і звичайну бавовняну білизну — це не працюватиме. Потрібна спеціальна білизна, яка випаровує піт із тіла, «перекидає» його на внутрішній шар куртки, а тоді через пори мембранної куртки він випаровується назовні. Під курткою — шар із «дихаючого» флісу. Зимова куртка — з утеплювачем, влітку — без, вона захищає більше від вітру та опадів.

Ми маємо зважати на активність: зимовий одяг для рибалок, скажімо, не підходить для наших полярників — вони постійно рухаються, ходять, працюють із обладнанням, словом, вони більш фізично активні. До того ж коли вони працюють на воді, треба, аби руки були захищені спеціальними неопреновими манжетами, щоб у разі, якщо рука намокла, вода не пішла далі під рукав.

Обморожень на станції в нас не трапляється: усі чітко знають, як треба діяти. Перед тим як вирушити до Антарктиди, команди зимівників проходять тижневе (а нині десятиденне) «злагодження»: за цей час вони не лише вчаться взаємодіяти як колектив, а ще й вивчають обладнання, працюють із психологами. Окремо їх навчають правильно користуватися спорядженням.

Схожі новини