Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Глава МЗС Литви виступив проти покращення відносин із РФ

  • 23.12.2020, 17:55
  • 681

Новий міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що не потрібно навіть намагатися налагодити відносини з Росією, і всі подібні пропозиції є "диявольськими спокусами"

Про це повідомляє LRT.

Відповідаючи на питання, чи може він уявити, що відносини з Росією можуть бути нормальними в коротко- і середньостроковій перспективі, Ландсбергіс сказав:

«Це вулиця з одностороннім рухом. Відносини з Росією зараз у руках російського режиму. І це не тільки литовське питання. Моя принципова позиція — це держава, яка тероризує своїх сусідів, окуповує чужі території, порушуючи суверенітет, втручаючись у вибори, поширюючи фейкові новини і роблячи це майже у військовому порядку», — сказав він.

На думку міністра, Росія — це не та держава, яка бажає хороших відносин із кимось.

«На мою думку, тут не варто розраховувати на будь-які зміни в їхній політиці. Лише коли Росія вирішить, що хоче бути справжнім міжнародним гравцем, тоді відносини з іншими державами, зокрема Литвою, зміняться», — сказав він.

Читайте також: Чому наші друзі — Литва та Польща, а не Німеччина

Міністр додав, що кожен заклик до перезавантаження відносин зараз грає на руку російській стороні.

«Все більше стає міжнародних гравців, які говорять: спробуймо перезавантаження. Я маю на увазі після Криму та України. Кожен новий заклик до перезавантаження зараз грає на руку російській стороні з її військовою агресією. Це легітимізує її дії, легітимізує її, як це називає сама Росія, сферу інтересів», — сказав він.

Ландсбергіс вважає, що стосовно Росії «не потрібно допускати ілюзії та наївність».

«Це може трапитися і з нами… Я іноді чую від бізнесу, пов'язаного з Росією, що відносини можна було б поліпшити… Я думаю, що потрібно не здаватися. Це такі диявольські спокуси», — сказав він.

Новий глава МЗС Литви є лідером правої консервативної партії «Союз Вітчизни — Литовські християнські демократи» та колишнім депутатом Європарламенту, у якому входив до «Європейської народної партії» та активно підтримував Україну, зокрема й у питанні санкцій проти РФ за її агресію.

Його дід — Вітаутас Ландсбергіс — широко відомий у Литві і за її межами як один із ключових опонентів радянського режиму і один із головних ініціаторів відновлення незалежності Литви, перший спікер Верховної Ради незалежної Литви.

Ландсбергіс замінив на посту Лінаса Лінкявічюса, який залишив посаду після восьми років служби.

Схожі новини