Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як пояснювати критику Кабміну і силовиків. У ЗМІ з'явився "темник" для "слуг народу"

Документ містить підказки для депутатів щодо того, як необхідно аргументувати претензії до Кабінету міністрів і керівників силових відомств.

У розпорядженні НВ є документ Офісу президента, який отримали деякі депутати Слуги народу напередодні позачергового засідання Верховної Ради.

Документ містить підказки для депутатів щодо того, як необхідно аргументувати претензії до Кабінету міністрів і керівників силових відомств.

Щодо перестановок в Кабміні в документі йдеться, що зараз уряду необхідне"потрійне перезавантаження": політичне, структурне і кадрове.

«Ми визнаємо досягнення уряду — зниження інфляції, зниження облікової ставки НБУ, успішні переговори щодо газу, боротьба з тіньовими ринками (зокрема, грального бізнесу). Але ми не можемо і не будемо закривати очі на перекоси і дисбаланси в політиці Кабміну — провальну політику щодо промислового виробництва, спад експорту через стійку ревальвацію гривні, низьки обсяги бюджетних надходжень», — йдеться в документі з ОПУ.

«Кабмін декларував людиноцентричність своєї програми. Але сьогодні це, на жаль, залишається декларацією. Люди повинні відчути позитивні зміни, які відбуваються в країні, на собі, на своєму добробуті і безпеці. Поки цього не відбувається», — наголошується в документі.

Крім того, в документі стверджується, що Кабмін «не має чіткої стратегії, як зупинити падіння промисловості».

Також уряд звинувачують в тому, що не запрацювали належним чином механізми підтримки інвесторів.

«У виборців, з якими ми зустрічаємося, є враження, що політика українського уряду ведеться в інтересах зовнішніх кредиторів країни, а не в інтересах народу. На жаль, ми не маємо достатньо аргументів, які могли б спростувати цю думку», — йдеться в документі.

Крім того, в документі підкреслюється, що серпневе об'єднання міністерств не спрацювало.

«Цілі галузі залишилися або без нагляду держави взагалі — тому що у міністрів просто не доходять руки охопити всю різноманітність діяльності свого відомства», — відзначають автори документа.

Депутатам пропонують критикувати Кабмін за відсутність комунікацій з Верховною Радою і фракцією Слуга народу.

Крім того, в документі йдеться, що деякі міністри не впоралися зі своїми обов’язками.

«Керівники ряду центральних органів виконавчої влади та служб, які є критично важливими для наповнення бюджету, не показують той результат, який міг би задовольнити вимоги народу України. Зокрема, мова йде про митну службу. Купа людей „застрягло“ в соціальних ліфтах, і разом з тим, уряд не може знайти керівників і фахівців для роботи в відомствах», — йдеться в документі.

Щодо керівників силових відомств депутатам пропонують говорити, що ні Офіс генпрокурора, ні НАБУ «не діють відповідно до запиту суспільства на справедливість».

«Президент неодноразово підкреслював: ніяких „недоторканних“ у нього не буде. Незалежно від того, на якій посаді людина працює, скільки вона працювала в команді, наскільки вона близька до президента. Єдиний критерій — чесність та ефективність. На одну посаду людина не призначається назавжди. На будь-якій посаді чесність і порядність має поєднуватися з професіоналізмом і ефективністю. з тими, хто не готовий відповідати цим критеріям — ми будемо прощатися, не чекаючи кінця повноважень», — наголошується в документі.

Депутатам пропонують сказати, що вони намагалися вирішити питання в робочому порядку, шляхом комунікації і з урядом, і керівництвом правоохоронних органів. Але це не принесло істотних змін.

«У нас немає мети відправити когось у відставку просто „щоб відправити“. Ми чітко бачимо, де є проблеми і наша мета — ці проблеми вирішити. Проте, якщо хтось вирішить піти — ми поставимося до цього з розумінням. Нові політики відрізняються від старих не віком і навіть не місцем отримання освіти. Вони відрізняються насамперед тим, що не тримаються за посади або мандати. і знаходять в собі мужність визнавати власні помилки і прорахунки», — йдеться в документі.

Відзначається, що перезавантаження і відставки не означають, що «ми відмовляємося від нових політиків у владі. Так само не означають вони реваншу старої політики».

«Ми так само будемо пропонувати суспільству людей, які не крадуть і не брешуть. Але поряд з цим — які мають досвід і навички державного управління», — підкреслюється в документі.

Схожі новини