Передплата 2024 ВЗ

Католики і протестанти сьогодні святкують Великдень

  • 21.04.2019, 10:14
  • 957

Християни західного обряду відзначають відзначають свято Воскресіння Христового.

До Риму ще напередодні з’їхалися тисячі людей з усього світу, аби отримати благословення Папи Франциска, повідомляє ТСН.

Італійці ж після святкової меси зазвичай сідають за стіл. Вони не святять паски і не христосаються яйцями, але мають власні делікатесні наїдки. Синьйора Кристіана дістає з холодильника те, чим пригощатиме гостей — традиційно на Великдень за обіднім столом збирається вся родина, а трапезу починають із молитви. Святковий хліб чимось нагадує паску, але він випечений у формі голуба і називається коломба. «Голуб — це символ миру, тому коломба. Всередині є мигдаль, а ще вона може бути з шоколадом. Ми не печемо її самі, купуємо в магазині», — зізнається господар.

На столі ще буде лазанья та фрітата — запечене яйце з тунцем та шинкою, на саме свято ще візьмуться пекти м’ясо ягняти. «Ягнятина означає жертву Ісуса Христа, бо Ісус безневинно помер на хресті, так само, як і ягня, яке є також невинним», — пояснюють італійці. Лише на Великдень у цій країні продають кораліну — її подають із незвичною піцою з різних сирів. Назву страва одержала через наявність великих шматків сала.

Однак не їжа головне на свято — родина в повному складі відвідує месу. Отець Томаж говорить, що цей день має стати шляхом до відновлення насамперед себе. «Великдень — це своєрідне відновлення, переосмислення всього, що відбувається в нашому житті. Ми повинні вийти з депресії, це звільнення та шлях до нового життя. Саме долаючи важкі моменти з вірою, ми щоразу воскресаємо», — каже він.

Напередодні тисячі вірян зібралися на площі біля стін Колізею. У місті посилені заходи безпеки, прилеглі вулиці перекриті, прочани проходять кілька кордонів перевірки. Площа заповнюється ще за кілька годин до початку молебню Страсної п’ятниці. Папу Римського Франциска зустрічають оплесками, всі разом віряни переживають останні хвилини життя Ісуса. Ярусами Колізею вони несуть хрест та символічно роблять 14 зупинок.

Цьогоріч католики моляться, зокрема, про жертв торгівлі людьми, сексуального рабства, принижених жінок та мігрантів. «Господи Ісусе, допоможи нам побачити в твоєму хресті всі хрести світу. Хрест усіх людей, які прагнуть хліба і любові; хрест людей — самотніх і покинутих; хрест народу, який прагне справедливості і миру; хрест мігрантів — перед якими зачиняють двері через страх та політичний розрахунок; хрест людства, що блукає в пітьмі невизначеності», — перелічив прохання понтифік.

Схожі новини