Передплата 2025 «Добра кухня»

Залишилися білки після випікання пасок? Приготуйте вишукані десерти

Головне питання у господинь після Великодня — що робити з білками, які залишилися після випікання пасок. Так, частина білків йде на глазур, але це зовсім мало. Тому виходи два — якось зберігати або оперативно щось із них готувати

Швейцарські меренги із фруктами
Швейцарські меренги із фруктами

Білки можна заморозити в ємності, яка щільно закрива­ється, і зберігати у морозиль­ній камері до 2 місяців. Розмо­рожувати у холодильнику. Для приготування меренги такі біл­ки найчастіше не годяться, але якщо надалі захочете зроби­ти на сніданок білковий омлет — це чудовий варіант. Що сто­сується рецептів з білками, то пропонуємо приготувати чудо­ві десерти, які будуть доречни­ми й у пасхальні дні.

Швейцарські меренги із фруктами

На 10 штук: 225 г білків (приблизно від 6 великих яєць), 450 г цукру, 250 мл жирних вершків 33−36%, цу­крова пудра, 400 г фруктів або ягід.

Білки з'єднати з цукром, поставити миску на водя­ну баню і готувати, помішу­ючи, доки температура маси не досягне 60°С. Зняти з бані і збивати міксером, поступово збільшуючи швидкість. Якщо набрати меренгу в ложку і пе­ревернути — вона не має пада­ти або стікати. Вкласти масу у кондитерський мішок з тонкою зірчастою насадкою і витисну­ти на деко у вигляді гніздечок. Сушити в духовці за темпера­тури 120°С упродовж 1,5 год. За хрусткої скоринки у готової меренги має бути м’яка серединка.

Збити вершки, наприкінці додати цукрову пудру і пере­мішати. За допомогою конди­терського мішка або ложкою розкласти вершки у гніздеч­ка. Прикрасити тістечка нарі­заними фруктами або ягодами — полуницею, ківі, бананами, виноградом, хурмою, персика­ми, лохиною, малиною…

Сирник «Білий пух»

Для пісочного тіста: 2 склянки борошна, 220 г хо­лодного масла, 2 жовтки, 80 г цукру, 2 пласкі чайні ложки розпушувача.

Для сирної маси: 1 кг до­машнього сиру, 12 білків, 300 г цукру, 150 г вершково­го масла, 6 ст. ложок верш­ків 35%, 1 ванільний пудинг (40 г), 2 ч. ложки ванільно­го цукру, 2 ст. ложки сухих вершків, 100 г родзинок, 1 пласка ложка пшеничного борошна, цукрова пудра.

Пісочне тісто. З усіх інґре­дієнтів швидко замісити од­норідне тісто. Розділити на дві частини. На дно форми 24×33 см викласти розкачане тісто, наколоти його виделкою і помістити у холодильник на 30 хв, а решту тіста — у моро­зилку. Випікати за температу­ри 180°С близько 20 хв до зо­лотистого кольору.

Сирна маса. Збити білки на стійку піну з половиною цукру.

Сир змішати міксером зі су­хими інґредієнтами, обережно вимішати зі збитими білками, наприкінці всипати родзинки, присипані борошном, змішати.

Вилити сирну масу на запе­чене пісочне тісто. Зверху на­терти другу частину тіста на грубій тертці.

Випікати у нагрітій до 180°С духовці близько 1 год. Якщо під час випікання верхівка буде за­надто рум’янитися, накрити її пергаментом.

Після випікання вимкнути духовку, але залишити сирник у ній на 2−3 год. Опісля охоло­дити. Перед подачею посипати цукровою пудрою.