Передплата 2024 «Добра кухня»

Міністерство культури офіційно зобов’язало УПЦ МП змінити назву

  • 26.01.2019, 14:35
  • 683

Міністерство культури оприлюднило перелік релігійних організацій (об'єднань), які підпадають під дію частин 7 і 8 статті 12 закон «Про свободу совісті та релігійні організації», яким необхідно внести зміни до свого статуту (положення) щодо назв організацій.

Повний список опубліковано в суботу на сайті урядової газети «Урядовий кур'єр», передає Українська правда.

Зазначається, що список релігійних організацій (релігійних громад, управлінь і центрів, монастирів, релігійних братств, місіонерських товариств (місій), духовних навчальних закладів) складено за результатами релігієзнавчої експертизи.

Під дію цих статей закон підпадають організації, що є частиною таких релігійних об'єднань: Українська Православна Церква (в єдності з Російською Православною Церквою (УПЦ), Руська (Російська) Істинно-Православна Церква (РІПЦ), Руська (Російська) Старообрядницька Церква (Безпопівська згода), інша назва — Древлеправославна Поморська Церква (ДПЦ), Руська (Російська) Древлеправославна Церква (РДЦ Новозибківська згода), Руська (Російська) Православна Старообрядницька Церква (РПСЦ).

Згідно з повідомленням, зазначені релігійні організації повинні протягом трьох місяців внести у свій статут (положення) зміни, передбачені ч. 7 ст. 12 закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» та подати їх на реєстрацію в установленому порядку.

«Повний текст релігієзнавчої експертизи з цього питання у зв’язку із великим обсягом інформації буде розміщено на офіційному Інтернет-сайті Міністерства культури України», — йдеться також у повідомленні.

Нагадаємо, 20 грудня Верховна Рада проголосувала за проект закону № 5309 згідно з яким Українська православна церква Московського патріархату має змінити назву і вказати свою приналежність до Росії.
Згідно з документом, релігійна організація (об'єднання), яка є частиною іншої структури, керівний центр якої знаходиться в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та тимчасово окупувала територію України, зобов'язана у своїй повній назві відображати відповідну приналежність. Однак саме назва УПЦ МП не була зазначена в законі.

Пізніше в УПЦ МП заявили, що законопроект № 5309 щодо перейменування церкви порушує право на свободу віросповідання та дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих громадян України і закликали президента Петра Порошенка ветувати його.

22 грудня вказаний закон підписав президент Петро Порошенко.

Українська православна церква Московського патріархату заявила, що ініціюватиме звернення до Конституційного суду щодо закону, який зобов'язує її вказати в назві приналежність до Росії.

Схожі новини