Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Львівщині перейменували 134 вулиці: деталі

  • 18.07.2024, 13:30
  • 251

Відповідно до рішення розширеного засідання робочої групи з питань декомунізації, а також норм чинного законодавства про декомунізацію та деколонізацію, очільник Львівської ОВА Максим Козицький перейменував 134 топоніми у 33 громадах області та у Львові

Фото ілюстративне із сайту lvivforyou.com
Фото ілюстративне із сайту lvivforyou.com

Такі повноваження та обов’язк голів обласних військових адміністрацій від 26 квітня до 27 липня 2024 року передбачає Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Відповідно до статті 8, громади мали пів року — від 27 липня 2023 до 27 січня 2024-го — на те, аби визначитися із новими назвами площ, вулиць і скверів, а тоталітарної і колонізаційної символіки у назвах топонімів та монументальних спорудах позбутися назавжди.

Ще три місяці - до 27 квітня — закон надавав головам громад, які могли власним розпорядженням, оминаючи громадські обговорення і винесення рішень на сесію, переназвати вулицю або ж площу.

Якщо ж до того часу громада все ж не змогла позбутися топонімів рф у публічному просторі, таке завдання парламентарі надали начальникам ОВА.

«У громадському просторі Львівщини мають бути відображені імена всіх, кому ми завдячуємо нашим життям та свободою. Мені важливо, що серед прізвищ, якими відтепер називатимуться вулиці, є імена сучасних Героїв — Тараса Матвіїва, Андрія Гергерта, Дмитра Пащука, Василя Задорожного. А також — митрополита Андрея Шептицького та архієпископа Володимира Стернюка, діячів доби ОУН-УПА, дисидентів та місцевих репресованих священників. Така пам’ять про них, безперечно, є справжньою і живою», — наголосив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Схожі новини