Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Ватра» запрошує на свято

16 січня у Львівському цирку відбудеться Різдвяно-Новорічна програма вокально-інструментального ансамблю «Ватра» «Від Миколая до Йордану».

Про те¸ якою буде ювілейна програма, присвячена 40-річчю «Ватри» Ігоря Білозіра, розповіли під час прес-конференції у ЛМР Роман Грицевич, депутат ЛМР, меценат; Богдан Стельмах, заслужений діяч мистецтв України; Андрій Кучерепа, керівник ансамблю «Ватра».

Андрій Кучерепа зазначив, що програма — надзвичайно цікава. У концерті прозвучать як відомі пісні композитора, що дотепер багато людей знають напам’ять, так і маловідомі авторські колядки Ігоря Білозіра, написані в останній період творчості.

Ціни на квитки соціальні — від 60 до 250 грн. Це для того, аби якомога більше шанувальників ВІА «Ватри» могли потрапити на концерт.

«Кожен новий рік „Ватра“ традиційно розпочинає з програми „Від Миколая до Йордану“. Цю програму започаткував Ігор Білозір. Фактично „Ватра“ перша заколядувала на сцені. Був фільм „Ватра“ запрошує на свято» у 1982 році, де вперше в Україні було відтворено різдвяний настрій. Ми цю традицію Ігоря продовжуємо", — зазначив Андрій Кучерепа.

У концертній програмі візьмуть участь Заслужений діяч мистецтв України Богдан Стельмах, Заслужений артист України Ігор Богдан, Заслужений артист України Зеновій Гучок, співачка, лауреатка фестивалю «Червона рута» Ірина Iris, «Львівські музики», Володимир Окілко, «ватрівчани» різних поколінь, творчі побратими.

Богдан Стельмах, Заслужений діяч мистецтв України, розповів, що у програмі звучатимуть пісні, які вони написали разом із Ігорем Білозіром. Поет поділився спогадами про плідний період співпраці з композитором, коли з’явилися такі чудові пісні, як «Перший сніг», «Рушимо, рушимо», потім далі — «Пшеничне перевесло», «Мамина світлиця» тощо. «Нас так захопило, що ми навіть склали такий тематичний план пісень, який ми маємо написати. Планували написати 100 пісень для української естради». Таких пісень було створено понад 20. Більшість із них стали надзвичайно популярними. Усе це поет написав докладно у своїх спогадах «Світлиця спогадів» — про Ігоря Білозіра, про спільну творчість. Також Богдан Стельмах перед ювілейною програмою матиме автограф-сесію, і глядачі зможуть придбати книги улюбленого поета разом із його автографом. Богдан Стельмах прочитає низку своїх віршів у програмі.

«Феномен „Ватри“, композитора Ігоря Білозора надає творчої снаги Андрієві Кучерепі і „Ватрі“. Таке продовження полум’я „Ватри“. 16 січня ми побачимо, що і досі сприймають пісні цього колективу, цього автора. Я впевнений, що це буде шквал оплесків і все буде так, як було колись при житті Ігоря».

Роман Грицевич, депутат ЛМР, меценат, зазначив: «Ватра» — це святе для львів’ян, її пісні люди надзвичайно шанують. Для нашого покоління — це вокально-інструментальний ансамбль номер один. Мені приємно, що Андрій Кучерепа є незмінним керівником (після Ігоря Білозіра), вкладав і вкладає душу, ініціюючи такі концерти. Думаю, що буде ще не один концерт цього ансамблю, який обов’язково підтримаю. Адже це святі речі".

Схожі новини