Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лісники на Прикарпатті врятували травмованого яструба, який прилетів із Фінляндії

  • 04.01.2019, 09:58
  • 1 017

Прикарпатські лісники врятували гостя із Фінляндії. Молоденького яструба — травмованого та знесиленого — люди знайшли у хащах.

Яструба показали лікарям, почали відігрівати і відгодовувати. Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Яструба працівники Кутського лісгоспу знайшли у хащах біля села Пістинь, коли оглядали свою територію. Птах знесилений лежав на землі. Петро Пліхтяк, лісничий Косівського лісництва, забрав птаха додому, посадив у теплу клітку, тимчасово відселивши звідти своїх голубів. З колегами додивився: яструб окільцьований. До Карпат прилетів з Фінляндії.

Фінського гостя прикарпатські лісники врятували від неминучої смерті, сказали ветеринари, оглянувши пташку. «В неї, бачите, травмована голова. І забій грудної клітки, сильно знесилена», — каже головний лісничий ДП «Кутське лісове господарство» Петро Іванишин.

Лісники з'ясували: це — молоденька самочка яструба великого, їй ще й двох років немає. Завважки майже півтора кілограми. Має розмах крил метр 7 см. Аби птаха зміцніла, лісники влаштували їй триразове харчування, купують у магазині курячі шийки.

Що занесло яструба з Фінляндії до Карпат, у лісників версія романтична. «Вона прилетіла за другою половинкою! За хлопцем!», — каже лісничий Петро Пліхтяк.

Насправді птаха просто мігрувала з холодної та голодної зимової Фінляндії до більш теплої та багатої на їжу України, кажуть фахівці Українського центру кільцювання птахів.

«У нас здобичі більше. Він має можливість більше вполювати. Він пару буде шукати весною, і мав би повернутися на батьківщину, у Фінляндію», — каже керівник центру Анатолій Полуда.

Експерти радять лісникам: щойно яструб зміцніє і зможе літати, негайно його відпустити на волю. Тим часом уже поінформують фінських колег, щоб чекали свого птаха вдома.

Схожі новини