Передплата 2024 ВЗ

Шукали навідницю військкоматів: на Прикарпатті місцеві мешканці перекрили дорогу і побили жінку з дитиною

  • 08.02.2024, 09:25
  • 1 091

У селі Космач Івано-Франківської області місцеві мешканці перекрили дорогу і побили жінку з дитиною

Фото Іванни Ванджурак
Фото Іванни Ванджурак

У поліції Івано-Франківської області повідомили, що під час конфлікту в Косівському районі постраждали троє людей, серед них — неповнолітня.

Незадовго до правоохоронців надійшло повідомлення про конфлікт за участі місцевих мешканців у гірському селі Космач.

«Поліцейські з’ясували, що мешканці отримали неправдиву інформацію, яка була розповсюджена по локальних групах у соціальній мережі. Майже сотня людей самовільно перекрили місцеву дорогу та не пропускали транспортні засоби», — йдеться у повідомленні поліції.

Між людьми виникли сутички, в яких постраждала неповнолітня та дві жінки. Їх госпіталізували. Вказано, що поліцейські мали з мешканцями Космача «роз'яснювальні бесіди» та невдовзі люди розійшлися. Поліція очікує на результати експертиз від медиків, після чого вирішать, кваліфікувати події.

Згодом поліція уточнила, що лікарі діагностували у 6-річної дівчинки забій м’яких тканин носа, а у її 24-річної матері - ймовірну закриту черепно-мозкову травму.

Тим часом постраждала, мешканка Івано-Франківщини Іванна Ванджурак, опублікувала свою версію подій.

6 лютого вона на автомобілі зі своєю 6-річною донькою поїхала до Космача у відділення «Нової пошти».

У центрі селища її зупинили «розлючені» місцеві жінки. У руках у них були бити та металеві предмети.

Жінки розпитували у Ванджурак, для чого вона приїхала у село і вимагали показати їм фотографії в телефоні. Водійка виконала їхні вимоги і вони її відпустили.

Однак на зворотному шляху автомобіль Ванджурак знову зупинили.

«Я дивлюся, як всі ці люди просто йдуть на мою машину, я встигла замкнути двері, і відкрила вікно, і декілька осіб почали мене знову питати, хто я така, що я точно не місцева, бо вони мене не знають, і що я наводчиця воєнкому!!!», — розповіла постраждала.

Її звинуватили у тому, що вона начебто приїхала в Космач «здавати їхніх чоловіків» військкомату (зараз — територіальний центр комплектування (ТЦК).

За словами Ванджурак, місцеві жительки почали бити машину, витягувати її через вікно, виривати волосся. Одна з нападниць начебто засунула биту у вікно і вдарила дитину по голові.

Постраждалу врятували дві знайомі односельчанки, які сіли до неї в автомобіль і допомогли відбитися від натовпу.

«Але в один момент один вуйко закричав, що всі сюди, це не та машина яка нам потрібна була, ми попутали!!!», — додала Ванджурак.

Вона виклала відео бійок, які підтверджуютьслова про напад на неї. Жінки дійсно звинувачують її у роботі на ТЦК й погрожують розправою. У машині тоді перебувала дитина, яка плакала та просила її не бити.

Поліція опитала потерпілих, а слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 2. ст. 296 (хуліганство, вчинене групою осіб) Кримінального кодексу України.

Голова Космацької громади Дмитро Мохначук розповів, що про інцидент йому повідомили поліцейські після виклику на лінію «102».

"Приблизно після 18:00 я приїхав до цього розлюченого натовпу. Намагався їх заспокоїти. Там було людей 200. Не знаю, чи хтось із чужих був. Але ту машину люди вже відпустили", — поясниі місцевий чиновник.

З його слів, натовп розійшовся після того, як на місце події приїхав начальник поліції.

«Вже разом з ним ми їх вмовили, і люди розійшлися. У них — одна вимога, вони дуже „воюють“ проти працівників ТЦК та СП», — зазначив Мохначук.

Він наголошує, що заздалегідь не знав про намір місцевих перекривати дороги.

«До мене особисто люди не зверталися. Це хтось у групу в соцмережі написав, що їдуть багато машин ТЦК та СП, щоб позабирати людей. Вони самі організувалися. Жінки перекрили дороги й перевіряли машини. Хто ініціатор, я не знаю. Коли я вчора вранці приїжджав туди, то казав їм: «Пишіть колективну заяву, висловлюйте письмово свої претензії та вимоги. А я передам їх до військової адміністрації», — заявив очільник місцевої громади.

У багатьох сільських громадах місцеві мешканці часто скаржаться на те, що дуже багато чоловіків у них вже мобілізували до війська. Проте дані щодо мобілізації засекречені, тож перевірити, чи може бути відсоток мобілізованих у певному регіоні більший за інші - складно.

З кінця минулого року представники ТЦК проводять рейди у публічних місцях для пошуку ухилянтів від мобілізації і вручення повісток. Часто ці дії супроводжують скандалами і конфліктами.

Зокрема, у грудні 2023 року співробітники ТЦК роздавали повістки в тренажерних залах, оздоровчих центрах і спортклубах на Закарпатті, Франківщині, в Одесі і Києві.

Також 7 лютого Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроєкт, що має посилити мобілізацію і надати більше повноважень представникам ТЦК.

Зокрема, тепер вони, а також поліція, зможуть безперешкодно перевіряти військово-облікові документи у громадян, а також зможуть через суд арештовувати їхнє майно у випадку уникнення мобілізації.

Схожі новини