Передплата 2024 «Добра кухня»

СБУ знешкодила рекетирів, які тероризували жителів Прикарпаття

  • 16.10.2023, 14:45
  • 577

Служба безпеки України спільно з Національною поліцією нейтралізувала злочинне угруповання, що вимагало кошти й майно в жителів західних областей України

Зловмисники. фото: СБУ
Зловмисники. фото: СБУ

«Банда діяла під контролем „смотрящого“ за Івано-Франківською областю, відомого кримінального авторитета. Учасники угруповання тероризували мешканців регіону, вимагали з них гроші та відбирали приватне майно. Для цього створювали штучні конфліктні ситуації або комерційні спори, а потім виставляли „рахунок“ за мирне вирішення проблеми».

В СБУ зазначають, що зловмисники намагались обкласти «даниною» місцевих підприємців і поступово розширювали свій вплив на прилеглі регіони України.

За даними спецслужби, з початком повномасштабної війни бандити почали видавати себе за військових та правоохоронців, які беруть участь у бойових діях. Вони обіцяли жертвам, що заберуть до себе «на нуль», де забиратимуть зарплату в рахунок сплати боргу. При цьому, як встановила СБУ, учасники банди оформили собі довідки про непридатність до військової служби за станом здоров’я.

Правоохоронці задокументували факт вимагання 150 тис. гривень у місцевого підприємця.

За даними слідства, двоє прикарпатців-поплічників «авторитета» вимагали грошові кошти у підприємця. Вони погрожували потерпілому насильством та требували 150 000 гривень неіснуючого боргу.

Побоюючись за своє життя та сприймаючи погрози як реальні, чоловік погодився передати кошти двома траншами — 50 000 та 100 000 гривень, які підозрювані отримали через залученого ними посередника.

В ході санкціонованих обшуків у фігурантів вилучили частину коштів, два автомобілі, мобільні телефони та інші речові докази, на які накладено арешт.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми.

Схожі новини