Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Клімкін пояснив, чому ЦВК України закрила виборчі дільниці в Росії

  • 03.01.2019, 12:29
  • 673

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що рішення Центральної виборчої комісії про ліквідацію усіх п’яти виборчих дільниць на території Росії зумовлено питанням безпеки громадян України.

Про це очільник МЗС України повідомив у своїй колонці в «Українській правді».

«Головний мотив, який обумовлює закриття дільниць в Росії, це, безумовно, безпека. І мова тут навіть не про такі речі, як можлива інфільтрація агентів ФСБ у склад виборчих комісій, вплив на них і багато чого іншого. Нас турбує передусім безпека українських громадян, які попри адміністративний і пропагандистський тиск все-таки наважаться стати членами виборчих комісій чи й просто прийти на вибори. Російська пропаганда за останні роки підняла градус антиукраїнських настроїв у РФ до рівня істерії», — наголосив Клімкін.

Він додав, що Росія стосовно України є країною агресором і окупантом. Це факт не тільки політичний, але і юридичний, визнаний українським законодавством. Проводити вибори на території країни агресора і окупанта є апріорі дуже проблематичним кроком. У випадку ж із Росією це було б іще й украй ризиковано.

«Вибори української влади мають проходити з дотриманням усіх демократичних стандартів, зокрема критеріїв ОБСЄ. Упевнений, що це вже утверджена практика нашого політичного життя», — зауважив міністр.

Слід зазначити, що згідно з опитуваннями, у вересні 2018 року в Росії погано або дуже погано ставилися до України 56% населення.

«Тому ми не можемо гарантувати, що в день виборів не буде влаштовано небезпечних провокацій. Постраждати можуть і українські виборці, і наші співробітники, і зрештою самі будівлі дипустанов», — пояснив дипломат.

Крім того, існує велика ймовірність того, що всі, хто візьме участь у голосуванні, обов'язково опиняться під ковпаком ФСБ і ризикують у найближчий час стати жертвами репресій.

«Ті українські громадяни, які перебувають на території РФ тимчасово (а це переважна більшість), зможуть віддати свій голос в Україні за місцем постійного проживання, необхідно тільки пересвідчитися, що вас внесли у списки. Ті ж, хто проживає у Росії постійно, матимуть можливість голосувати в посольствах України у Грузії, Фінляндії й Казахстані. Детальні роз'яснення щодо необхідних дій можна знайти на сайтах наших дипломатичних представництв», — пояснив Клімкін.

Нагадаємо, як писав «ВЗ», Центрвиборчком переніс 5 виборчих дільниць з території Російської Федерації (у Москві, Санкт-Петербурзі, Ростові-на-Дону, Єкатеринбурзі та Новосибірську) до посольств України в Грузії, Казахстані та Фінляндії.

Схожі новини