Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Киргизстані з наступного року штрафуватимуть за плювки на вулиці

  • 25.12.2018, 13:56
  • 566

У Киргизстані з початку 2019 року почне діяти законодавчий акт, згідно з яким за плювки на вулиці передбачені штрафи.

Про це повідомляє «Громадське».

У серпні 2018 року в Киргизстані ухвалили новий Кодекс про правопорушення, який стане чинним з січня 2019 року. Згідно з новою редакцією його статті 71, за плювки на вулицях, так само як за викид і спалювання побутового сміття в недозволених місцях, порушникам загрожує штраф третьої категорії. Зараз розмір цього штрафу становить 5,5 тисячі сомів (78,8 дол).

Привчити киргизів не плювати на вулицях з 2016 року намагається автор проекту «Түкүрбө - Не плювати» Куштар Мамиталієв. Два роки тому активіст роздрукував наклейки, які закликають не плювати і не смітити на вулицях, і розклеїв їх по столиці.

Пізніше на підтримку активістів з президентського фонду соціального захисту було виділено 50 тисяч сомів, а до акції долучилося Міністерство культури.

З 2019 року мешканцям Киргизстану також заборонять викидати і спалювати виробниче сміття, а також листя дерев: за це їм загрожує штраф четвертої категорії в розмірі 7,5 тисячі сомів (107,4 дол).

Новий кодекс у зв'язку із смогом і поганою якістю повітря у країні, де це одна з головних екологічних проблем столиці Бішкека.

Схожі новини