Передплата 2024 «Добрий господар»

У Раді підтримали збільшення штрафів за ухилення від мобілізації

  • 09.05.2024, 12:30
  • 820

Верховна Рада проголосувала у другому читанні й в цілому за законопроєкт № 10 379, який вносить зміни в Кримінальний кодекс і в Кодекс про адміністративні правопорушення та посилює відповідальність за порушення мобілізації та військові правопорушення

Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ
Фото ілюстративне Генштабу ЗСУ

За відповідне рішення проголосували 256 депутатів.

Про повідомив нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк. Він додав, що до другого читання всі зміни про помʼякшення, які обіцяв профільний комітет, зробили і багато негативних норм прибрали.

Відповідно до змін до статті 210 КУпАП порушення призовниками, військовозобовʼязаними, резервістами правил військового обліку під час воєнного стану буде каратися штрафом у 17 000—25 500 гривень. Такі штрафи загрожують, якщо людина не перебуває на обліку або вчасно не оновлює дані.

За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (відмову від повістки чи неявку за нею до ТЦК) під час воєнного стану загрожує штраф у 17 000—25 000 гривень, а для посадовців органів влади, місцевого самоврядування, юридичних осіб і громадських об'єднань — 34 000—59 500 гривень.

Зміни передбачають заочне призначення штрафів за порушення мобілізаційного законодавства. Штрафи не виписуватимуть, якщо дані про людину територіальний центр комплектування (ТЦК) може отримати сам через держреєстри.

Тепер ухвалений законопроєкт мають підписати спікер Верховної Ради, а потім президент. Він набуде чинності на наступний день після публікації.

Схожі новини