Передплата 2024 «Добрий господар»

Спецслужба Киргизстану заявила, що зірвала підготовку держперевороту на день незалежності

  • 06.07.2024, 23:15
  • 451

Заколотники збирали спортсменів, скуповували зброю й форму силовиків

Фото ДНКБ Киргизької Республіки
Фото ДНКБ Киргизької Республіки

31 серпня 2024 року, коли у Киргизстані щороку святкують день незалежності, група осіб, що під впливом політиків, кримінальних авторитетів та релігійних діячів збиралася здійснити державний переворот.

З такою заявою у себе на сайті та у близькому до чинної влади агенстві AKI Press виступив Державний комітет національної безпеки Киргизстану.

Слідчі дії у цій справі тривають вже другий день. Учора, 5 липня, було проведено затримання кількох підозрюваних. Сьогодні, 6 липня, відбулися обшуки за місцем зберігання ними зброї та боєприпасів.

Йдеться про п’ятьох затриманих осіб. Їхні імена не називаються, лише ініціали.

Не зрозуміло наразі й те, про яких саме опозиційних політиків йдеться. ДКНБ каже лише, що вони є «деструктивно налаштованими».

«Вказані особи 31 серпня ц.р. поблизу міста Бішкек планували організувати проведення спортивних ігор з метою концентрації великої кількості молоді з усіх регіонів країни, у тому числі наперед підготовлених, деструктивно налаштованих сил. Також на вказаний спортивний захід планувалося запросити окремих лідерів опозиції як провокаторів для заклику натовпу до пішого висування до міста Бішкек. Потім, заздалегідь підготовлені особи з числа деструктивно налаштованих спортсменів і злочинних елементів, скориставшись ситуацією, повели б людей у ​​місто Бішкек, організувавши на шляху прямування масові заворушення, що супроводжуються насильством, погромами, підпалами, знищенням майна, застосуванням вогнепальної зброї, вибухових речовин для опору представникам влади з метою дестабілізації суспільно-політичної ситуації в країні та насильницького захоплення влади», — йдеться у пресрелізі спецслужби на AKI Press.

Ще одна група з цього ж середовища, як вказано, ​​мала захопити спортивно-стрілецький полігон «з метою заволодіння вогнепальною зброєю».

Затримані, стверджують у ДКНБ, мали зустрічі з регіональними кримінальниками-«смотрящими» для мобілізації симпатиків з-поміж молоді, готували вогнепальну зброю та боєприпаси, а також необхідні компоненти для виготовлення в кустарних умовах саморобних вибухових пристроїв та отруйних речовин (сльозогінний газ).

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень