Передплата 2024 ВЗ

Європарламент ухвалив резолюцію проти «Північного потоку-2»

  • 13.12.2018, 08:55
  • 536

Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій закликав закрити проект будівництва газопроводу «Північний потік-2» по дну Балтійського моря між Російською Федерацією і Німеччиною.

Про це повідомляє «Прямий» із посиланням на прес-службу Європарламенту.

У резолюції Україну хвалять за співпрацю з ЄС в енергетичному секторі, успіхи в області підвищення енергоефективності і все більш широке використання відновлюваних джерел енергії. Водночас Києву рекомендують продовжити реформування ринку газу й електроенергії.

Європейці відзначають, що Україна відіграє ключову роль у європейській мережі енергопостачання. Через це члени Європарламенту засуджують будівництво газопроводу «Північний потік-2», який йде в обхід України.

Члени Європарламенту констатують, що «Північний потік-2» є «політичним проектом, який становить загрозу енергетичній безпеці Європи». І закликають до його скасування.

Нагадаємо, що 12 грудня резолюцію, спрямовану проти «Північного потоку-2», ухвалила Палата представників США. Конгресмени вимагали ввести санкції проти Nord Stream 2 і закликали уряди країн, залучених до проекту, відмовитися від нього.

Зазначимо, що проти «Північного потоку — 2» активно виступають Україна, Польша, країни Балтії і США. Вони закликають владу Європейського Союзу заблокувати цей проект, заявляючи, що це «газова голка», яка збільшує залежність європейців від поставок енергоносіїв з РФ.

Україна у разі запуску двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів на рік втратить 2−3 млрд доларів доходу від транзиту блакитного палива через свою ГТС, а це майже 3% ВВП. Введення в експлуатацію «Північного потоку-2», вартість якого оцінюється в 9,5 млрд євро, намічено на кінець 2019 року.

Схожі новини