Передплата 2024 ВЗ

«Конфедерація» за російські гроші

На конференцію ультраправих депутат від німецької «Альтернативи», якого фінансує кремль, запросив і депутата від польської «Конфедерації»

Депутат Сейму РП від "Конфедерації" Роман Фрітц виступав проти виплат українським біженцям... За "принциповість" платила росія? Фото PAP.
Депутат Сейму РП від "Конфедерації" Роман Фрітц виступав проти виплат українським біженцям... За "принциповість" платила росія? Фото PAP.

У лютому цього року до чеської Праги на конференцію ультраправих політиків приїхали учасники з Німеччини, Польщі й Угорщини, пише польська Wyborcza.pl. Одним із доповідачів був депутат від польської антиукраїнської партії «Конфедерація» Роман Фрітц, інформує видання, а організатором заходу — депутат Бундестагу від проросійської «Альтернативи для Німеччини» Петр Бистрон. Як встановила чеська контррозвідка (BIS), гроші на свою діяльність Бистрон одержує з рф.

«BIS разом зі спецслужбами інших країн (зокрема, Агенцією внутрішньої безпеки Польщі) нещодавно зруйнували російську мережу агентів, які поширювали дезінформацію і здійснювали оплати політикам, дружнім до кремля, — зазначає Wyborcza.pl. — Як вважають чехи, інтернет-портал Voice of Europe („Голос Європи“) був фінансований кремлем».

Раніше Wyborcza. pl писала, що минулої зими інтерв'ю цьому «Голосу Європи» дав депутат польського Сейму від партії «Конфедерація» Роман Фрітц.

«В інтерв'ю «Голосу Європи» Фрітц розкритикував соціальну політику уряду «Права й Справедливості» (зараз ця політсила в опозиції, — А.Є.), завдяки якій українці, що тікають від війни, можуть отримувати такі ж допомоги на дітей, як і громадяни Польщі, — нагадує видання. — «Польське суспільство мусило платити за дві нації: поляків і українців, — заявляв Фрітц. — У Польщі, звісно, ​​не вистачає грошей на такі витрати»…

«Приїзд Фрітца організував Бистрон»

Wyborcza.pl також дізналася, що двоє співробітників «Голосу Європи» були присутні на конференції ультраправих політиків, яка відбулася у лютому в Празі. Одним зі спонсорів того заходу був Петр Бистрон, депутат Бундестагу від «Альтернативи для Німеччини» й кандидат цієї партії на червневих виборах до Європейського парламенту. «І саме Бистрон запросив на конференцію Фрітца», — інформує польське видання.

«Так, приїзд Фрітца організував Бистрон, — підтвердив „Газеті виборчій“ співорганізатор конференції у Празі, сербський націоналіст Мілутін Іліч. — Фрітц ідеально володіє чеською мовою. На конференції 19 лютого говорив про майбутнє Європи».

«Бистрон є також помічником депутата ультраправої чеської партії «Свобода й Пряма демократія, — пише Wyborcza.pl. — Під час конференції у Празі політики цієї партії виступали. Також був запрошений голова угорської ультраправої партії Mi Hazank («Наша Вітчизна») Ласло Торочкаї».

Діяльність Voice of Europe у парламенті Чехії розглянуть 25 квітня

Про скандальну справу можливого підкупу західних політиків росією 27 березня цього року написали чеська газета Denik N і німецький тижневик Der Spiegel.

Посилаючись на дані чеської цивільної контррозвідки (BIS), видання повідомили й про діяльність порталу «Голос Європи». Зокрема, про депутата німецького Бундестагу від «Альтернативи» Бистрона, який має чеське походження, і який охоче давав інтерв'ю «Голосу Європи».

Нещодавно чеський уряд додав «Голос Європи» й осіб, яких вважає спонсорами цього проросійського порталу, до своїх санкційних списків.
Голова безпекового комітету парламенту Чехії Павел Жачек розповів німецькій слідчій групі Correctiv, що російські гроші для європейських політиків — це від сотень тисяч до мільйона євро (звісно, тільки у рамках цієї справи). За словами Жачека, діяльність скандального сайту Voice of Europe безпековий комітет Палати депутатів парламенту Чехії розглядатиме 25 квітня.

«Голос Європи» — інструмент впливу на вибори до Європарламенту

Заблокований портал Voice of Europe, встановили у чеській контррозвідці BIS, мав також стати інструментом таємного фінансування прихильних до москви кандидатів на виборах до Європейського парламенту (6−8 червня).

За даними Der Spiegel, політики, яких запрошували виступати в ефірі Voice of Europe, одержували кремлівські кошти під час особистих зустрічей із посередниками в Празі (очевидно, одним із них був депутат Бундестагу від «Альтернативи для Німеччини Петр Бистрон). А більш «просунутим» оплату за російську пропаганду переказували за допомогою криптовалюти…

За даними видання Der Spiegel, «до викриття російської операції впливу були залучені з пів десятка європейських спецслужб».

Схожі новини