Передплата 2024 ВЗ

До України завезли небезпечні фрукти з Китаю: отруйну продукцію продають у Львові

  • 02.12.2018, 14:14
  • 4 293

У Держпродспоживслужбі не знають, хто і як повинен вилучати з торгових мереж завезені з Китаю цитрусові — медове помело, у яких виявили пестициди.

Про те, що до України завезли небезпечні фрукти, Держпродспоживслужбу повідомили ще 31 жовтня, однак жодного рейду і вилучення в Україні досі не провели, повідомляє ZAXID.NET.

Йдеться про цитрусовий фрукт медове помело, завезений до країн Східної Європи та України зокрема з Китаю. 28 листопада низка обласних управлінь Держпродспоживслужби опублікували інформацію про те, що у завезеній партії цитрусових виявили небезпечні пестициди, зокрема «незареєстровані субстанції ізокарбофосу», й усі ці фрукти треба вилучити із торгових мереж. Держпродспоживслужба отримала тривожне повідомлення системи RASFF ще 31 жовтня, а 19 листопада розіслала обласним управлінням. Фрукти були завезені голландським імпортером VITA FRUIT Sp. z o.o.

Однак на полицях львівських магазинів та ринків багато медового помело з Китаю, а продавці нічого не знають про небезпечні фрукти.

У Г У Держпродспоживслужби Львівщини про цей фрукт нічого не знають і такого повідомлення у себе не публікували. «В компетенцію управління фітосанітарної безпеки входить наявність карантинних шкідників, хвороб і бур'янів. А про пестициди мені невідомо і я не знаю, хто має цим займатись», — сказав ZAXID.NET начальник управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Львівщини Микола Олексієнко.

У Держпродспоживслужбі України відповіли, що справді розсилали до обласних управлінь повідомлення про небезпечний фрукт. Також там повідомили, що до України через голландського імпортера фрукти завезли два дистриб'ютори ТОВ «Ріджент плюс» (вул. Похила, 8/1, м. Львів) та ТОВ «Лоретта груп» (вул. Філатова, 2/41, м. Київ). Однак там не відповіли на наше запитання, чим саме загрожує наявність цього пестициду у продуктах харчування та хто і в який спосіб повинен вилучати фрукти з полиць магазинів.

«Про результати проведеної роботи буде повідомлено додатково», — відписали у Держпродспоживслужбі.

Телефони дистриб’юторів, які завезли до України небезпечні фрукти, ТОВ «Ріджент плюс» та ТОВ «Лоретта груп» не відповідають.

За інформацією YouControl, ТОВ «Ріджент плюс» зареєстроване у Львові рік тому. Керівником та одноосібним власником фірми є львів’янин Ярослав Олексин.

ТОВ «Лоретта груп» зареєстроване майже три роки тому у Києві. Його керівницею і власницею є Лариса Князєва.

Схожі новини