Передплата 2024 «Добра кухня»

«Це наш обов’язок — допомагати ЗСУ і пришвидшувати нашу Перемогу»

13-річний Дмитро Катаман зі Стрия зібрав для захисників понад 2 мільйони гривень

Фото пресслужби Стрийської міськради
Фото пресслужби Стрийської міськради

Майже два роки Дмитро Катаман зі Стрия, що на Львівщині, збирає кошти на підтримку Збройних сил України. Дмитрові минуло 13 років, а коли вперше вийшов зі скринькою у центр Стрия, мав лише 11.

Батько хлопчика у березні 2022-го пішов до­бровольцем у військкомат — знав, що має захис­тити від московитів не лише свою сім'ю, а й рідну землю. Дмитрик ще тоді вирішив, що має також «щось робити» у тяжкий для України час. І вирі­шив збирати кошти. Спочатку попросив у мами гроші, на які придбав прапорці.

— Знаєте, він стояв по дві-три і навіть п’ять годин зі скринькою, — розповідає мама юного волонтера Анна Катаман. — Я сама запропо­нувала купити йому столик. Бо ж не може дитина стільки годин тримати скриньку у руках. Ані дощ, ані сніг, сонце чи мороз для мого сина не були перешкодою. Я бачила, як молодь і старше по­коління кидають гроші у скриньку, бо Дмитрика багато хто вже знає, довіряють йому.

Хлопець навчався у Стрийській гімназії, зго­дом сім'я переїхала до столиці, перевели у нову школу і Дмитра. Торік влітку мама з Дмитром і молодшою донечкою повернулися до Стрия. Щодня після уроків стає на свою «службу».

Пенсіонерка пані Неля розповіла: щойно ба­чить хлопчика, обов’язково кидає гривню-другу. А коли отримає пенсію, то, звісно, приносить і більше. «Мусимо допомагати, — каже жінка. — Ми тут живемо, а там, на півдні і сході, наші діти і внуки нас захищають».

Дмитро збирав гроші у Стрию і у столиці. За­раз збирає кошти на ще одне авто — для військо­вих медиків, щоб вони могли евакуйовувати по­ранених.

— Це наш обов’язок — допомагати ЗСУ і при­швидшувати нашу Перемогу. У будні у центрі Стрия значно більше людей, — каже Дмитро. — Тож можна назбирати у два рази, і навіть більше коштів, ніж у вихідний. Я знав, що найбільше наші захисники потребують автомобілів. Хоча дрони і тепловізори також необхідна річ на війні.

Схожі новини