Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Мікрогрін виростає у спеціальних умовах

Оксана Піряник зі села Попелі Дрогобицького району тривалий період працювала медичною сестрою. Вільного часу обробляла грядки (адже любить трудитися на землі)

У Оксани Піряник виростає смачна мікрозелень. Фото з архіву Оксани Піряник.
У Оксани Піряник виростає смачна мікрозелень. Фото з архіву Оксани Піряник.

Однак у передгір'ї Карпат ґрунти до­волі бідні, тож уро­жаї були невисокими. Одного сезону, коли мало що вродило, чоловік Іван навіть пожартував, що усе вийшло baby.

Відтоді Оксана Ігорівна зацікавилася, як насправ­ді вирощують такі малень­кі культури. І вирішила за­йнятися мікрозеленню.

В Інтернеті ентузіастка вишукувала нову для себе інформацію, яку застосо­вувала на практиці. Спо­чатку висівала мікрогрін у кімнаті, потім — на кухні. Але умови були далеко не ідеальними.

Ініціативна жінка ви­рішила поексперименту­вати в підвалі, де чоловік облаштував спеціальні стелажі. Тут підтримува­лася стабільна температу­ра та вологість, тож пагінці активно росли. Невдовзі зрізаною зеленню смаку­вали всі родичі, друзі.

Щороку асортимент рослин збільшувався, у підвалі стало затісно. Відтак звели на власно­му подвір'ї окреме при­міщення. Там встановили відповідне обладнання, провели електрику, змон­тували вентиляцію. Тепер на полицях стоять лотки, у котрих буяє мікрогрін.

Особливість мікрозеле­ні полягає в тому, що росте у закритому приміщенні, без доступу сонячних про­менів (для освітлення ви­користовують спеціальні лампи). Відтак пагінці не витягуються, а формують­ся рівними. Важливо, аби тут не гуляли протяги, а зберігався стабільний те­пловий режим (в межах +22°С).

Замість ґрунту госпо­диня використовує лляні килимки, завдяки яким рослинки завжди чисті. Насіння закуповує спеці­альне, бо для мікрозелені воно має бути якісне, без обробок хімікатами.

Асортимент рослин у Піряників постійно збіль­шується. Зараз їх близько 20 різновидів — соняшник, горох, люпин, люцерна, амарант, три види редис­ки (фіолетова, рожева, зе­лена), кукурудза, щавель, базилік, цибуля, гірчиця, броколі тощо. А минулого року господиня ще роз­почала плекати їстівні кві­ти, для яких звели окрему спеціальну тепличку.

Зауважимо, що паро­стки ростуть 1−2 тижні. Найдовше вегетують го­рох, соняшник, цибуля і броколі. А от редисці та люцерні цілком достатньо семи днів.

Корисну зелень у роди­ні пані Оксани споживають усі (навіть маленька со­бачка). А залишки ґаздиня почала збувати в будинки відпочинку, торгові точки. Бо на таку продукцію є не­абиякий попит.

Алла КОВАЛЬСЬКА