Мікрогрін виростає у спеціальних умовах
Оксана Піряник зі села Попелі Дрогобицького району тривалий період працювала медичною сестрою. Вільного часу обробляла грядки (адже любить трудитися на землі)
:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/530354/mikrohrin.jpg)
Однак у передгір'ї Карпат ґрунти доволі бідні, тож урожаї були невисокими. Одного сезону, коли мало що вродило, чоловік Іван навіть пожартував, що усе вийшло baby.
Відтоді Оксана Ігорівна зацікавилася, як насправді вирощують такі маленькі культури. І вирішила зайнятися мікрозеленню.
В Інтернеті ентузіастка вишукувала нову для себе інформацію, яку застосовувала на практиці. Спочатку висівала мікрогрін у кімнаті, потім — на кухні. Але умови були далеко не ідеальними.
Ініціативна жінка вирішила поекспериментувати в підвалі, де чоловік облаштував спеціальні стелажі. Тут підтримувалася стабільна температура та вологість, тож пагінці активно росли. Невдовзі зрізаною зеленню смакували всі родичі, друзі.
Щороку асортимент рослин збільшувався, у підвалі стало затісно. Відтак звели на власному подвір'ї окреме приміщення. Там встановили відповідне обладнання, провели електрику, змонтували вентиляцію. Тепер на полицях стоять лотки, у котрих буяє мікрогрін.
Особливість мікрозелені полягає в тому, що росте у закритому приміщенні, без доступу сонячних променів (для освітлення використовують спеціальні лампи). Відтак пагінці не витягуються, а формуються рівними. Важливо, аби тут не гуляли протяги, а зберігався стабільний тепловий режим (в межах +22°С).
Замість ґрунту господиня використовує лляні килимки, завдяки яким рослинки завжди чисті. Насіння закуповує спеціальне, бо для мікрозелені воно має бути якісне, без обробок хімікатами.
Асортимент рослин у Піряників постійно збільшується. Зараз їх близько 20 різновидів — соняшник, горох, люпин, люцерна, амарант, три види редиски (фіолетова, рожева, зелена), кукурудза, щавель, базилік, цибуля, гірчиця, броколі тощо. А минулого року господиня ще розпочала плекати їстівні квіти, для яких звели окрему спеціальну тепличку.
Зауважимо, що паростки ростуть 1−2 тижні. Найдовше вегетують горох, соняшник, цибуля і броколі. А от редисці та люцерні цілком достатньо семи днів.
Корисну зелень у родині пані Оксани споживають усі (навіть маленька собачка). А залишки ґаздиня почала збувати в будинки відпочинку, торгові точки. Бо на таку продукцію є неабиякий попит.
Алла КОВАЛЬСЬКА