Передплата 2024 ВЗ

У Харкові був айтівцем, а на Прикарпатті вирощує мікрозелень

Харків'янин Володимир Мироненко працював ай­тівцем. Однак через війну змушений був покинути рідне місто й перебратися до Івано-Франківська. Тут разом зі своєю дівчиною Веронікою шукали, чим за­йнятися. Вирішили виро­щувати мікрозелень

Володимир та Вероніка старанно плекають тендітні паростки. Фото з архіву Володимира Мироненка.
Володимир та Вероніка старанно плекають тендітні паростки. Фото з архіву Володимира Мироненка.

Основним консуль­тантом на початку но­вої справи став YouTube. Там молоді люди черпали інформацію, дивилися тема­тичні відео. Відтак за кошти, які відкладали на придбання квартири у Харкові, купили необхідне обладнання.

Приблизно місяць довело­ся шукати відповідну кімнату, яка відповідала б певним ви­могам: площа, не менша за 70 кв. м, велика потужність елек­троенергії, витяжка, наявність на долівці плитки (бо плекан­ня зелені пов’язане з водою). Далі близько шести тижнів складали стелажі, згодом за­купили насіння, субстрат, єм­кості.

А коли вже активно стар­тував процес вирощування, розпочалися відключення електроенергії. Паростки по­мерзли. Це була перша паст­ка, в яку потрапили недосвід­чені початківці.

Тепер вони переїхали в інше, просторіше приміщен­ня. Тут стоять стелажі з най­різноманітнішими рослинка­ми, що тягнуться догори. Є горошок, соняшник, редиска, цибуля. Окрім того, зараз ростуть крес-салат, рукола, базилік зелений, кінза, мелі­са, горошок вусатий, щавель кривава мері, амарант, ре­диска сортів сора, санто, ред корал.

Вирощують також харчові квіти, котрі використовують­ся у салатах (для декору). Це, зокрема, пеларгонія королів­ська, бегонія вічноквітуча, фі­алка, герань, настурція.

Часто Володимира запи­тують: «А чому квітка?». Той відповідає, що це така ж час­тина рослинного організму, як стебла й листя, і якщо вона не містить отруйних речовин (росла не біля автомагістралі або промислового підприєм­ства), то, найчастіше, цілком придатна в їжу.

Звичайно, найбільш ефек­тними виходять із квітів десерти (завдяки їхній де­коративності) — всілякі зацу­кровані композиції, тістечка та екзотичні чаї з бутонами, що розпускаються. Однак, як з’ясувалося, придатні квіти і для салатів, супів, бутербро­дів та навіть печені.

Поступово Володимир і Вероніка набралися досвіду. Тож мріють надалі розвивати власну справу. У подальших планах — заснування аналогіч­них ферм біля Києва та Хар­кова. Уже знайшли партнера, котрий зацікавлений у від­критті цілого комплексу.

Алла КОВАЛЬСЬКА.

Схожі новини