У Харкові був айтівцем, а на Прикарпатті вирощує мікрозелень
Харків'янин Володимир Мироненко працював айтівцем. Однак через війну змушений був покинути рідне місто й перебратися до Івано-Франківська. Тут разом зі своєю дівчиною Веронікою шукали, чим зайнятися. Вирішили вирощувати мікрозелень
Основним консультантом на початку нової справи став YouTube. Там молоді люди черпали інформацію, дивилися тематичні відео. Відтак за кошти, які відкладали на придбання квартири у Харкові, купили необхідне обладнання.
Приблизно місяць довелося шукати відповідну кімнату, яка відповідала б певним вимогам: площа, не менша за 70 кв. м, велика потужність електроенергії, витяжка, наявність на долівці плитки (бо плекання зелені пов’язане з водою). Далі близько шести тижнів складали стелажі, згодом закупили насіння, субстрат, ємкості.
А коли вже активно стартував процес вирощування, розпочалися відключення електроенергії. Паростки померзли. Це була перша пастка, в яку потрапили недосвідчені початківці.
Тепер вони переїхали в інше, просторіше приміщення. Тут стоять стелажі з найрізноманітнішими рослинками, що тягнуться догори. Є горошок, соняшник, редиска, цибуля. Окрім того, зараз ростуть крес-салат, рукола, базилік зелений, кінза, меліса, горошок вусатий, щавель кривава мері, амарант, редиска сортів сора, санто, ред корал.
Вирощують також харчові квіти, котрі використовуються у салатах (для декору). Це, зокрема, пеларгонія королівська, бегонія вічноквітуча, фіалка, герань, настурція.
Часто Володимира запитують: «А чому квітка?». Той відповідає, що це така ж частина рослинного організму, як стебла й листя, і якщо вона не містить отруйних речовин (росла не біля автомагістралі або промислового підприємства), то, найчастіше, цілком придатна в їжу.
Звичайно, найбільш ефектними виходять із квітів десерти (завдяки їхній декоративності) — всілякі зацукровані композиції, тістечка та екзотичні чаї з бутонами, що розпускаються. Однак, як з’ясувалося, придатні квіти і для салатів, супів, бутербродів та навіть печені.
Поступово Володимир і Вероніка набралися досвіду. Тож мріють надалі розвивати власну справу. У подальших планах — заснування аналогічних ферм біля Києва та Харкова. Уже знайшли партнера, котрий зацікавлений у відкритті цілого комплексу.
Алла КОВАЛЬСЬКА.