Передплата 2024 ВЗ

Мікрозелень школярів потрапляє у ресторан

Упродовж останніх п’яти років мікрозелень стала в Україні своєрідним трендом. Її використовують як доповнення до холодних та гарячих страв

Учні з любов’ю плекають тендітні паростки. Фото з архіву школи № 6 м. Тернополя.
Учні з любов’ю плекають тендітні паростки. Фото з архіву школи № 6 м. Тернополя.

Вирощувати згадані культури взялися учні школи-ліцею № 6 м. Тер­нополя у рамках проєкту «Ро­зумний город». Таке бажання виявили 12 дітей, котрі охоче виконують усі необхідні опера­ції. Серед них є агрономи, що відповідають за успішну веге­тацію, працівники відділу збуту і навіть бухгалтер.

Для цих потреб у навчально­му закладі відвели спеціальну кімнату — велику, простору, з хорошою вентиляцією. Там на стелажах з автоматичним поли­вом та освітленням росте багато видів рослин. Зокрема, у спеці­альних лоточках тягнуться до­гори паростки соняшнику, двох видів капусти, хріниці сійної, фіолетової редиски, кукурудзи, естрагону…

Неабиякою популярністю користується горох. Його агро­техніка має певні особливості. Насіння дають у вологий коко­совий ґрунт і 4−5 днів тримають під пресом (аби швидше про­росло). Відтак тару слід пере­містити поближче до лампи. Дуже важливі поливи. За дотри­мання всіх перелічених вимог через 4−5 діб паростки готові до зривання.

Зібраний урожай школярі ре­алізують закладам харчування. А виручені кошти переказують на підтримку ЗСУ.

Алла КОВАЛЬСЬКА.

Схожі новини