Передплата 2024 «Добра кухня»

Ліцеїсти вирощують мікрозелень

Минулого року ліцей «Львів­ський» виграв конкурс, який проводила ГО «Освіта для успіху» за фінансової під­тримки Ради Європи. Одер­жані після перемоги кошти навчальний заклад спряму­вав на закупівлю сучасного обладнання для вирощуван­ня мікрозелені

Учні разом із вчителькою не лише вирощують зелень, а й продають її на фермерському ярмарку. Фото з архіву ліцею «Львівський».
Учні разом із вчителькою не лише вирощують зелень, а й продають її на фермерському ярмарку. Фото з архіву ліцею «Львівський».

Керує новоствореною лабораторією учитель­ка біології Ольга Паца­лон. Вона розповіла, що зараз у навчальний курс ввели пред­мет «Соціальне шкільне підпри­ємництво», де учні здобувають теоретичні знання. А практичні навички отримують, доглядаю­чи паростки. Роблять це за до­помогою гідропонної системи (тобто виключно на воді).

Розпочинали з 5 видів най­простіших у вирощуванні рос­лин — соняшнику, гороху, кропу. Зараз уже мають 26. Школярі тішаться своїми ексклюзивни­ми новинками. Це, зокрема, маш — представник родини бо­бових, що містить макро- і мі­кроелементи, вітаміни.

Серед топових культур — го­рох, бо солодкуватий на смак, дуже приваблює дітей. А от до­рослі найбільше полюбляють крес-салат.

Учні нарізають лляні килим­ки, важать і висівають насіння. Деяке доводиться попередньо упродовж кількох діб вимочува­ти у воді. Перші 3−4 дні тару три­мають у темному місці, а після проростання — виставляють на стелажі. Обов’язкові щоденні поливи. Через тиждень паро­стки готові до споживання.

Це заняття так зацікавило школярів, що перед початком уроків забігають у теплицю, аби пересвідчитись, чи добре почу­ваються рослинки.

«Мікрогрін — поєднання смаку та користі», — переко­нані учні. Вони розповідають, що кожен вид мікрозелені має свої особливості. Причому, чим менші розміри паростків, тим більший вміст цінних для орга­нізму речовин.

Власноруч вирощений еко-товар діти ще й продають.

Зокрема, віднедавна взяли­ся реалізовувати свою продук­цію на Львівському фермер­ському ярмарку, який щосуботи працює у центрі міста.

Частину виручених коштів ліцеїсти скеровують у фонд до­помоги ЗСУ, а решту витрача­ють на потреби школи та роз­виток гуртка.

Схожі новини