Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Волинські банани виростають на компості

Де ростуть найкращі банани, думаєте, в Африці? А у містечку залізничників Ковелі переконані: немає ліпших за волинські плоди. Їх успішно вирощують у теплиці закладу позашкільної освіти «Станція юних натуралістів». За своїм смаком українські фрукти дають фору «заморським»!

Місцеві школярі зацікавлено слухають розповідь Ольги Кот про вирощування екзотичних рослин. Фото з архіву Ольги Кот.
Місцеві школярі зацікавлено слухають розповідь Ольги Кот про вирощування екзотичних рослин. Фото з архіву Ольги Кот.

Принесли саджанець для «реанімації»

Опікується цією екзотичною культурою керівниця гуртків біолог Ольга Кот. Зі­знається: вона сама дуже здивована ре­зультатом.

— Кілька років тому нам принесли у гор­щику для реанімації зачахлий саджанець, — розповідає молода жінка. — Йому було затісно (коріння не розросталося), тож ми відразу пересадили у теплицю. Рос­лина почала активно розвиватися. Тоді з’ясувалося, що до нас потрапив так зва­ний загострений банан, який росте в кра­їнах Південно-Східної Азії, Південному Ки­таї, Індії та Австралії.

Цікаво, що реабілітація «новосела» про­водилася без хімічних добрив. Пані Ольга ділиться досвідом:

— Довкола стебла ми щороку знімали шар ґрунту завтовшки приблизно 5−10 см. Натомість вносили компост, приготовле­ний із відходів органічного походження. Ця дешева пожива забезпечила повноцінну вегетацію.

У нових господарів рослині виявило­ся доволі комфортно. Через п’ять років з’явився цвіт. Тому персонал відразу по­відчиняв у теплиці всі фрамуги, аби заліта­ли комахи-запилювачі. І за дев’ять місяців дочекався зрілих яскраво-жовтих плодів. Вага кожного — трохи більше 60 г, довжи­на — 11−12 см. До речі, згадані фрукти на­стільки нагрівалися у теплиці, що перед уживанням їх доводилося охолоджувати.

Цвіте лише раз — і відмирає

— Смак наших бананів більш вишуканий, ніж магазинних, — зауважує Ольга Васи­лівна. — Вони солодші, хрусткіші, містять менше крохмалю. Цьому є пояснення: бо дозрівають безпосередньо на гілках, а для супермаркетів плоди зривають, як прави­ло, ще зеленими, і вони доходять кондиції під час транспортування. Доводиться хіба шкодувати, що стебло бананової трави цвіте лише один раз, а потім… відмирає.

Однак у дбайливих руках спеціалістів банан отримав друге життя.

— Після збору врожаю рослина швидко всохла, — згадує ентузіастка. — Проте на поверхню пробилися відростки з корене­вища, які називають «дітьми». Коли досяг­гли висоти 10−15 сантиметрів, відокреми­ли їх від материнської рослини і посадили у ґрунт. Так одержали нове покоління. До року часу екземпляри виросли значно ви­щими за мене!

Порість тут доглядають аналогічно, як дорослі банани. Висота нових рослин уже понад два метри. У теплиці вони розміс­тилися серед в’юнких ліан, що зверху на­висають дивовижними гілками. Дивишся на таку екзотику — шапка спадає з голо­ви…

Насіння слід подряпати пилочкою для нігтів

У ковельську станцію юннатів банан потрапив уже зеленою рослиною. Та Ольга Василівна розповідає, як розмно­жити його насінням. Воно покрите дуже щільною оболонкою, котру для дружно­го проростання необхідно… подряпати голкою, пилочкою для нігтів чи шматоч­ком шліфувального паперу. І лише тоді зернятка висівають, злегка вдавлюючи в субстрат. Сходи з’являються через кілька місяців.

Інша обов’язкова умова — просторий горщик, в якому достатньо місця для кореневища. Проте ємність не повинна бути надто великою, адже надлишок во­логи провокує закисання землі.

Для поливу використовують водопро­відну воду, відстояну впродовж доби. Да­вайте її лише під корінь (а не по листю), коли верхній шар просохне завглибшки два сантиметри.

Оскільки банан росте швидко, то пе­ресаджувати треба щороку (зазвичай навесні). Розміщуйте рослину ближче до вікна — на світлі. Під час літньої спе­ки її варто захищати від прямих соняч­них променів. Для цього у теплиці навіть використовують спеціальні сітки. Ще ж рекомендується постійно обрізувати за­йві листки (інакше в приміщенні не буде цвітіння).

Оптимальна температура — не менш ніж +18°С. За +16°С зазначені екзоти роз­виваються значно повільніше, а за +10°С повністю припиняють розвиток.

Схожі новини