Передплата 2024 «Добрий господар»

Вирощують спаржу та артишок

Олена Панчук жила в Києві, де успішно займалася флористикою. Влітку ж кілька місяців проводила у селі поблизу міста Радомишля, допомагаючи працювати батькові-фермеру. Уже тоді зацікавилася спаржею (аспарагусом), за якою бачила неабияку перспективу

Олена Панчук уже не один рік збирає врожай аспарагусу. Фото з архіву Олени та Сергія Панчуків.
Олена Панчук уже не один рік збирає врожай аспарагусу. Фото з архіву Олени та Сергія Панчуків.

А на початку повномасштабної війни разом із чоловіком Сергієм та маленькою дитиною покинули столи­цю й переїхала на Житомирщину. Там молода сім'я взялася господарювати.

Зараз у подружжя під аспарагусом зайня­то площу 1 га. Воно віддає перевагу сортам Баклім, Гійнлім та Гролім.

Ця новинка росте на одному місці 10−15 років, тому слід відразу відвести постійну ді­лянку. Вона повинна бути сонячною (тоді па­гони формуватимуться рівними).

Під час висаджування в лунку дають до­бриво, присипаючи землею, і лише тоді кла­дуть саджанець. Важливо, аби він не контак­тував із мінеральними речовинами. Догляд передбачає регулярне виполювання бур’янів та розпушування поверхні.

Збір урожаю припадає на кінець травня — середину червня. Пагінець аспарагуса за день здатен вирости на 7 см. Зріз проводять, коли стебло сягне 10−15 см (а ніж входить ще на 5 см). Стинають через кожні дві доби (хоча можна робити таке й частіше).

Першого сезону не рекомендується зніма­ти з рослини більше 5 пагонів (бо ослабить­ся). Але в міру «дорослішання» з кущика зрі­зують до 30 пагонів.

Хоча спаржа холодовитривала, однак мо­лоді стебла бояться весняних заморозків. Якщо стовпчик термометра опуститься до -5°С (як було минулої весни), їх доводиться зрізувати та закладати на компост. А це — чи­малі збитки.

Зауважимо, що Панчуки чітко розподіли­ли між собою обов’язки. Олена відповідає за збут продукції, а на Сергієві - процес ви­рощування. Усі необхідні роботи він виконує власноруч.

Ще ж герої нашої розповіді взялися ви­саджувати зелений та фіолетовий артишок, який користується чималим попитом у спо­живачів. Цей досвід називають експеримен­тальним, проте результатом уже задоволені. Наразі мають лише 2 сотки, але цьогоріч пла­нують розширювати площу.

Алла КОВАЛЬСЬКА.

Схожі новини