Передплата 2024 «Добра кухня»

«Цьогоріч ціна на лохину — найнижча за останніх п’ять років»

Про вартість ягоди з сертифікатом «Органік», чи вигідно її вирощувати, та для чого купують джмелів — розповів для «ВЗ» фермер Богдан Боднар

На урожай лохини треба чекати три роки. Всі фото автора
На урожай лохини треба чекати три роки. Всі фото автора

У Львівській області побільшає полів, де вирощують лохину.

Упродовж кількох років ця ягода стала настільки популярною, що уряд виділяє українським фермерам гранти на її вирощування. Черговий грант у сумі 3,5 млн грн. отримав агрохолдинг з Яворівського району.

«Це вже третя погоджена заява для садівників Львівщини на розведення лохини. Вирощування цієї культури в області набирає обертів, адже висаджені у поточному році дворічні саджанці починають родити вже наступного року. Завдяки коштам грантової підтримки площі її вирощування в комерційному секторі збільшаться вдвічі. Очікуємо насичення вітчизняного ринку якісною ягідною продукцією та розширення експорту», — прокоментувала директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман.

Журналістка «ВЗ» відвідала агрогосподарство Stynava organic garden, яке у гірському селі Верхня Стинава Стрийського району вирощує лохину. Єдине на Львівщині, що має сертифікат якості органічної продукції на цю ягоду. Лохину у стилі органік також вирощують на полях Київщини та Житомирщини.

Червона лохина, яка завоювала смакові рецептори жінок

… При в'їзді на поле мене зустрічають фермери та власники лохинового бізнесу Богдан Боднар та Володимир Павленко.

Йдемо дивитися ягідні плантації. По дорозі розповідають про наболіле. Оскільки більша частина вересня минула у дощовій погоді, лохинові поля простоюють… Плоди дозрівають повільно. Та й збирати мокру ягоду можна лише для перекусу, продавати ні. А ось сезон лохини у Карпатах триватиме майже до кінця жовтня, якщо дозволить «небесна канцелярія». Богдан Боднар показує мені кущі пізнього сорту Еліот. Ягоди якраз дозрівають, є великими.

Вирішила скуштувати цю ягоду. Мені замаскувала. Сорт Еліот чекає на теплий жовтень. «Фішка» поля — червона ягода лохини сорту Pink lemonade.

Фермер жартома каже, що її смак подобається жінкам. І, справді - аромат та присмак дещо мені нагадав смак цукерків «Барбарис». Володимир Павленко каже, червона лохина є декоративною, на полі її висадили лише десять кущів. У промислових масштабах, кажуть аграрії, вирощувати не збираються, навіть якщо добре попросять жінки.

Фундук та малина конкурували з лохиною

«Вирощуємо ягоду на 12 га землі, яку взяли в оренду (загальна площа ділянки — 40 га), — розповів пан Богдан. — Маємо шість „промислових“ сортів лохини, плюс тестуємо ще десять сортів. Серед популярних сортів — Чандлер».

Запитую, чому саме лохина? «Я за освітою економіст-інженер, вирішив займатися сільським господарством наприкінці 2015 року, — відповів Богдан Боднар. — Шукали для вирощування культуру, з якою було б менше роботи. Спершу розглядали два варіанти — фундук і малину. Спеціалісти взяли аналізи ґрунту і сказали, що горіх рости тут буде, але чи можна буде на ньому заробити гроші - навряд. Буде давати урожаю не 5−6 тонн, а 2−3 тонни. Для малини чи ожини треба морозилки, а от ягода лохини може добре зберігатися. Серед переваг лохини — ця рослина цікава, популярна і ціна на неї красива. Нас інформували, що у догляді не вибаглива. Але згодом виявилося протилежне. Вирощування лохини потребує найбільше капіталовкладень серед усіх ягід, тому не дуже багато фермерів йде в цей бізнес».

Засадити гектар лохини, каже Богдан, коштує 25 тисяч доларів, малини — у рази менше. Саджанець малини обійдеться у 15 гривень, лохини — 60−70 грн. Для лохини підходить значно дорожча система поливання. На наших ділянках система обійшлася у 35 тисяч доларів. Якби вирощували малину — було б наполовину дешевше.

«На урожай лохини треба чекати три роки, — додав Володимир. — Тому в цей бізнес кинулося менше людей. Нам дехто говорив: „Як же так, у 2018 році посадили і ще досі нічого не заробили?“. Коли окупиться наш аграрний бізнес-проєкт, важко сказати. Прогнозуємо, що наші кущі лохини вийдуть на промислове плодоношення у 2025 році. У сезон збираємо 30 тонн. Але затрати перевищують все».

В Америці екологічно чисту ягоду цінують дорожче, ніж у Європі

Зараз підприємці продають свою органічну ягоду на гуртовому ринку Львова, на ринках Стрийщини. Частину лохини йде на експорт у Молдову.

«Нашою ягодою цікавилися чехи, але вирішили не продавати їм, — пояснює Богдан. — Причина — ціна на ягоду у Європі значно просіла. Цьогоріч ціна на лохину була найнижчою за останніх п’ять років… Та й об'ємів для серйозного експорту в нас ще не має. Економіка експорту така. Відправляти вигідно лише фуру, що вміщує шість тонн ягоди. Цього року будь-яку ягоду складно возити до Європи. Фури стоять на кордоні по кілька діб… Що привезуть до Європи? Хіба це буде ягода?».

Скільки платять за кордоном за органічну лохину? Експерти кажуть, що в Америці та в Англії органічна удвічі дорожча за звичайну ягоду, яку підсипають хімією. У Європі ціна відрізняється на 50−60%.

У Великій Британії органічна лохина коштує в середньому 12−14 фунтів стерлінгів за кілограм. У європейських країнах — 5−8 євро за кіло. «В Україні цього року ціна за гурт опускалася і до 50−70 гривень за кілограм, — пояснює фермер. — На ярмарку органічної продукції продавали ягоду по 200 гривень за кілограм».

За сертифікат — 25 тисяч гривень

Органічну лохину можуть їсти навіть малі діти, вона не викликає алергії (серед правил споживання — не стирати наліт на ягоді, бо це своєрідні лактобактерії, корисні для здоров‘я). Оскільки у світі йде тенденція до стилю екологічно чистих продуктів, фермери із Львівщини вирішують ризикнути.

Щоб отримати сертифікат, каже Богдан Боднар, треба дослідити ґрунт, повітря, постійно брати проби з ягід, листя… Щоб відповідати стандартам еко, також потрібно рослини прополювати вручну, підживлювати лише органічними добривами. Зі шкідниками теж треба боротися без хімії. Наприклад, соколи, які кружляють над полями лохини полюють на мишей, змій. У Польщі на цих птахах аграрії навіть бізнес зробили. Ґрунт підживлюють, зокрема тирсою хвойних.

«Нам пощастило! Наша ділянка ніколи не була під сільським господарством, поруч немає шкідливих для довкілля заводів, — продовжує розмову фермер Богдан. — Щороку оновлюємо сертифікат якості землі. Цього року сертифікат коштував 25 тисяч гривень. Система органік — набір правил для ведення сільського господарства: що дозволено, а що ні. Табу на штучно створені хімічні елементи. Дозволено лише те, що створила природа».

Богдан Боднар каже, що зазвичай фермери не ризикують вирощувати щось органічне, мовляв, врожаї не ті. І на це є чимало причин. «Важче почати, важко „розігнати“ кущ, — продовжує розмову. — Якщо підживлювати синтезованими речовинами, рослина швидко розвивається і швидше отримуєш урожай. Це як стимулятори. В органічному вирощуванні рослина розвивається поступово і набуває властивостей, притаманних для свого сорту. Кожен сорт має свій смак. Нас питали, чому органічні ягоди доволі крупні. Секрет в тому, що це так себе проявляє сорт, якщо доглядати за стандартами органік».

Зауважила на полі дивну установку, схожу на велику коробку. Фермер пояснив, що це вулики, де з квітня жили джмелі.

Саме вони, а не бджоли, запилюють квітки лохини. Виявляється анатомія квітки лохини така, що хоботок бджоли не може впоратися із запиленням, а у джмеля хоботок довший. Вулик джмелів коштує 135 євро, в ньому мешкає три сім‘ї. Джмелів фермери купують в Україні.

Схожі новини