Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як виростити органічний виноград

Разом із яблунями, грушами, черешнями, сливами, малиною і смородиною виноград входить до низки найпопулярніших видів плодово-ягідних культур. Садівники надають йому все більше переваги (завдяки появі великої кількості нових гібридних форм та сортів)

Завдяки правильному догляду в автора статті добре вродив виноград сорту Віктор.
Завдяки правильному догляду в автора статті добре вродив виноград сорту Віктор.

Як виростити сонячні ягоди без хімічних препаратів? Назву кілька факторів, що забезпечать успіх:

  • добір сортів, стійких до грибкових хвороб, шкідників та несприятливих по­годних умов;
  • мульчування землі, застосування сидератів (котрі скошують і залишають на поверхні). Вони покращать структуру землі.

Успіх неможливий без зелених опера­цій на кущі. Формуємо лозу, видаляємо двійники, пасинкуємо, нормуємо вро­жай.

Висаджування винограду проводить­ся за схемою 3×3 м. Пагони розміщують на одноплощинній шпалері чи арці у ви­гляді великого віяла. Чим більша площа живлення куща й вільніший ріст зелених пагонів (без загущення), тим менший ризик пошкодження лози.

Добираючи сорти, насамперед слід звертати увагу на стійкість проти шкід­ників та хвороб, а також якісні характе­ристики врожаю.

У нашій місцевості найстійкішими вважаються сорти ізабельної групи. Вони також витривалі до морозів та не­сприятливих погодних умов. Хороші ре­зультати отримаєте від сортів Арковий, Фрумоаса Албе, Галбена Ноу, Русмолет­та, Новий Подарунок Запоріжжю, Шоко­ладний, Ланцелот, кишмиш Юпітер, Блек Гранд, Первозванний, Тузлівський веле­тень, Атаман, Нізіна, Супага тощо.

У вирощуванні органічного винограду не обійтися без нових технологій і за­стосування ЕМ-препаратів Байкал, Сяй­во1і2, за допомогою яких виготовляють ЕМ-компости й настої.

Без належного догляду за кущами та захисту від шкідників і хвороб одержа­ти екологічно чистий урожай практич­но неможливо. Для цього застосовуйте природні й біологічні препарати Силк, Мікосан-В, Гаупсин, Тренд-90.

Підвищити імунітет рослин та боро­тися проти грибкових недуг допоможуть витяжка з попелу, настій прілого сіна, протигрибковий квас. Наведу кілька прикладів їх приготування.

Протигрибковий квас використо­вується для боротьби з оїдіумом. 3 л молочної сироватки, склянку цукру, 2 л прілого сіна поміщають у ємкість і зали­шають бродити в теплому темному місці протягом 15−20 днів.

У такому засобі розвиваються бактерії сінної палички, котрі виділяють антибіо­тики, згубні для патогенної мікрофлори (у тому числі й різних видів грибків). Піс­ля закінчення викисання 3 л концентра­ту розведіть у 9 л води. Приготовленим розчином ввечері обробляють кущі по листю та ягодах. Два такі заходи очис­тять плоди від сірого нальоту, на росли­ні зникнуть видимі сліди оїдіуму. Надалі ягоди досягають характерних для сорту розмірів і не розтріскуються.

Витяжка з прілого сіна. Старе сіно слід скласти на купу у затінку, по­лити водою та накрити плівкою. Коли воно просякне білими нитками і стане вологим, прілим, киньте у велику єм­кість та залийте водою (аби повніс­тю покрила). Настоюють близько 10 днів, періодично помішуючи. Відтак треба процідити й використовувати.

Витяжка з попелу. Відро попелу від спалених бур’янів, стебел соняшнику, кукурудзи заливаємо такою ж кількістю води і витримуємо три дні, постійно по­мішуючи. Після цього концентрат необ­хідно розвести водою у пропорції 1:10.

Попільною витяжкою не лише полива­ють кущі під корінь, а й обприскують по листю.

Інший метод приготування: 2−3 кг де­ревного попелу залити 10 л гарячої води й постійно перемішувати. Коли мине 1−2 дні, відстояний концентрат проціджують і розводять (1−1,5 л на 10 л води). Періо­дично скроплюйте по листю (через 10−15 діб).

Для боротьби з оїдіумом можна вико­ристовувати настій свіжого коров’яку (1 л на відро води). Процідивши, обпри­скувачем обробляйте виноградні кущі у травні-червні (з інтервалом 10 днів). Цей прийом дозволяє не лише захисти­ти рослини від грибкових захворювань, а й стане для них джерелом поживних речовин.

Проти мілдью дієвий живокіст. Під час цвітіння зрізую всю зелену масу, за­сипаю в ємкість до країв, заливаю дощо­вою водою та витримую до освітлення рідини. Приготовлений настій розводжу дощівкою у пропорції 1:2 й обприскую кущі. Повторна обробка проводиться під час дозрівання ягід.

Ще один ефективний рецепт. 1 частину сіна заливають 10 частинами води (на 1 л води близько 150 г сіна). Для зниження кислотності сюди долучають крейду (з розрахунку 1 ч. л. на 1 л води). Згаданий розчин кип’ятять 10 хвилин та зливають у чистий посуд. Із 1 л води вийде 0,8 л відвару. Його слід помістити у тем­не місце з температурою +25−29°С. Че­рез 2−3 доби на поверхні з’явиться плів­ка з клітин сінної палички.

На основі цього маточного розчину готують настій, придатний для обробки. Пріле сіно залийте гарячою водою у спів­відношенні 1:10. Коли рідина вистигне до +40°С, у настій треба додати крейду або вапно з розрахунку 10 столових ло­жок на відро настою. Потім у нього від­ливають приготовлену маточну культуру.

Одержаний настій варто тримати те­плим (поставити на сонячне місце, на­кривши темним матеріалом). Через 2−3 дні лікувальний та живильний засіб гото­вий.

Профілактичне обприскування вино­граду й інших рослин влітку проводять похмурої погоди чи ввечері. Робити це у спеку не рекомендується, бо сінна па­личка розкладається під дією ультрафіо­лету.

Хороший результат можна отрима­ти, скропивши кущ розчином харчової соди. Вона є як профілактичним, так і лікувальним засобом — захищає грона та лозу від грибкових хвороб, знищує шкід­ників і бур’яни, підвищує цукристість плодів, розпушує землю. На одне відро води потрібно 1 ст. л соди, столову ложку олії, склянку мийного засобу. Обробляй­те п’ять разів за сезон з інтервалом один тиждень.

Також доцільно використовувати йод, борну кислоту, марганцівку.

Пам’ятайте, що догляд за органічним виноградником — це низка заходів, які тісно взаємодіють між собою. Дотриму­ючись їх, вдасться виростити екологічно чисті грона.

Богдан ГАМОРАК, виноградар.

Схожі новини