Передплата 2024 «Добра кухня»

«Це міф, що на Львівщині не можна вирощувати виноград для вина. Було б бажання»

Журналіст «ВЗ» відвідала крафтову виноробню сім‘ї Федини у Жовківському районі

Житель Зіболків Юрій Федина показує для «ВЗ» виноградники. Фото автора
Житель Зіболків Юрій Федина показує для «ВЗ» виноградники. Фото автора

Закарпаття — край білого вина, Південь України — червоного. Третій рік широкомасштабного вторгнення рф неабияк звузив виноробство на південних теренах України та розширив географію по заходу України. До традиційного Закарпаття доєдналася Хмельниччина, Тернопільщина, Львівщина… Тут вирощують виноградники для виготовлення напою в крафтових виноробнях. Масштаби не заводські, винороби надають перевагу якісному крафту.

У Зіболках Жовківського району та в Артасові (село у Львівській громаді, що неподалік Куликова) вирощують виноградники для крафтового вина. Підприємець Юрій Федина ефективно використовує родинні паї. Овочі та фрукти з господарства продають на Фермерському ярмарку, що працює щосуботи на площі Ринок у Львові.

Юрій Федина планує розвивати на Жовківщині гастротуризм — проводити винні дегустації. Каже, туристи, які їдуть зі Львова на екскурсію архітектурними пам’ятками Жовківщини, часто мають запит на дегустації вин.

Пан Юрій планує створити конкуренцію Закарпаттю, де давно розвинені туристичні дегустації у поєднанні з вивченням історії краю.

Щоб дізнатися про справу життя Юрія Федини вирушаю у Зіболки та Артасів.

… Місце зустрічі - виноградники в Зіболках. «Це міф, що на Львівщині не можна вирощувати виноград для вина. Було б бажання. Мене відраджували. Казали, нічого з того не вийде. Деякі сорти винограду справді не росли. Ми їх заміняли на інші», — каже господар виноградників.

Юрій Федина вирощує столові та технічні сорти на двох гектарах землі. Столових сортів винограду — три десятки, технічних — двадцять. Площі під виноградниками буде розширювати.

Винороб Богдан Павлів знайшов у Винниках виноград сорту Дублянський. Цей сорт, кажуть знавці, вирощували у Винниках ще за часів Австро-Угорської імперії, він витримував морозний клімат львівського регіону. Цей сорт придбав пан Юрій і вирощує у Зіболках. Вино з цього винограду принесло виноробу золото на одному з міжнародних конкурсів вина.

Вино з ароматом переспілої вишні

«На теренах Зіболок винайшли місцевий виноград, — продовжує розмову пан Юрій. — Дід бухгалтерки, яка колись працювала на підприємстві мого батька, в роки Першої світової війни звідкись привіз виноград. Спробував зробити з цього сорту червоне вино. Ми його охрестили львівським виноградом. Витримує будь-які температури. Вино з нього цікаве, відрізняється від інших, з ароматом переспілої вишні».

Чимало сортів винороб купував у Польщі та в різних регіонах України.На винограднику у Зіболках вирощує німецький сорт винограду Рислінг. Ціна виноградного саджанця залежить від сорту: від 50 до 600 гривень.

«У цю справу інвестував 30 тисяч доларів»

Юрій Фешина каже, виноградники не вимагають надособливого догляду. Найбільше клопотів — обрізка. Також потрібно стежити за шкідниками, вчасно обробляти рослини від хворіб. А в травні, коли є заморозки, біля виноградників палити багаття.

Новинка на ринку - сік з різних сортів винограду.
Новинка на ринку - сік з різних сортів винограду.

«Торік шпаки наробили нам шкоди — за ранок з‘їли два ряди винограду, — продовжує розмову. — Налетіли зграєю і понищили грона. Купив в Інтернеті відлякувач птахів».

Запитую, чи прибутковими є виноградники. «Ще не заробляємо, — каже. — Лише вкладаю гроші. Загалом в цю справу інвестував 30 тисяч доларів. Коли відіб'ю інвестицію — не знаю».

Столові сорти винограду продає на ярмарках по 90−120 гривень за кілограм.

Вино з виноградників родини Федини дозріває у бочках з нержавіючої сталі. Дубові бочки не купує, бо ціна кусається — 4−5 тисяч євро.

«В Україні немає бондарства, а замовляти бочки з Франції мені не по кишені. Вино виготовляємо за класичною технологією із застосованням чистої культури дріжджів, — відзначає Юрій Федина. — Використовую також жарену дубову щепу. Так проходить „реакція дубом“, це так звана ферментація. Дубову щепу беру з місцевого лісу. Для цього годиться колода дуба, яка лежала на землі 4−5 років. Цього року плануємо виготовити п‘ять тисяч пляшок на рік. Минулих років були менші об'єми».

Схожі новини