Передплата 2025 «Добре здоров’я»

У Закарпатській області відкрили бочку молодого вина сорту Черсегі. З якої нагоди?

Святкували День Святого Мартина — покровителя тих, хто виростив і зібрав урожай, зокрема виноград

Фото виноробної компанії
Фото виноробної компанії

У понеділок, 11 листопада — День Святого Мартина, покровителя збирачів урожаю. У цей день у багатьох країнах світу проводять свято молодого вина: тематичні винні фестивалі, ярмарки, лекції про вино, дегустації…

З цієї нагоди винороби Закарпаття відкрили першу бочку молодого вина — з урожаю 2024 року, виноград було зібрано влітку. Це білий градусний напій з винограду сорту Черсегі. Адже Закарпаття здавна є краєм білого вина. Випити молоде вино щойно з бочки була ще одна нагода — 10 листопада у світі відсвяткувати День виноградаря.

У келихах — молоде вино Черсегі, а у серцях — віра у перемогу

«Бочку з молодим вином відкривали власник виноробні Геннадій Гутман і головний винороб Золтан Удваргельї. Ми не влаштовуємо свято молодого вина, бо зараз це недоречно, — розповіла „ВЗ“ комерційна директорка виноробної компанії Олеся Спіцина. — Але традицію підтримуємо і саме в День Святого Мартина вперше відкрили бочку з новим вином — із цьогорічного врожаю. Це вино сорту Черсегі - ексклюзивний європейський сорт, який росте лише на Закарпатті. У келихах — молоде вино Черсегі, а у серцях — віра у перемогу. Пригостили молодим вином тих, хто цього дня відвідав наше виробництво та музей. Щодня приймаємо екскурсії та дегустації, аби знайомити людей із культурою вина, що традиційно і важливо для Закарпаття. Доводимо, що український продукт вартий уваги та поваги».

Під час відкриття бочки з молодим вином, винороби подякували землі та лозі за врожай, а також людям за працю на виноградниках. Директор з виноградарства здійснив символічний ритуал подяки винограду та землі, що подарували цього року хороший врожай.

«Виноградарський сезон 2024 року був складний, але в підсумку успішний. Погода дозволила отримати чудовий врожай. Є підстави вважати цей рік вінтажним (так винороби називають сезон, який дозволяє створити вина високої якості)», — повідомила керівниця управління туризму та курортів Закарпатської ОВА Маріанна Готра.

На трасах продають мільйон літрів вина на рік

Закарпаття відоме і нелегальними виробниками вина. Їх тут, як кажуть, на кожному кроці. За офіційною інформацією Асоціації виноградарів, виноробів та дистиляторів Закарпаття, щороку на трасах Закарпаття продають орієнтовно мільйон літрів вина на рік. Виробники домашнього вина не сплачують у бюджет податки, якість напою сумнівна. З підняттям роздрібних цін на вино в супермаркетах, у нелегальних виробників вина Закарпатського регіону стане ще більше покупців.