Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Який півень стоятиме у Василькові, будемо обирати з громадою»

Мер Василькова Наталія Баласинович розповіла, яким буде майбутній пам’ятник – символ незламності українського народу

Уже «вірусною» стала фотографія з міста Бородянка Київської області, на якій зафіксовано кухонну шафку – єдину вцілілу річ у квартирі, повністю зруйнованій атаками російських окупантів.

Фото Єлизавети Серватинської
Фото Єлизавети Серватинської

Про цю шафку з вцілілим на ній півником розповіли ЗМІ не лише в Україні - знімок Єлизавети Серватинської облетів увесь світ. Вона розповіла, що будинок з уцілілою кухонною шафкою стоїть на в'їзді до міста. І стала шафка і півник на ній символом стійкості, незламності українського народу.

Ілюстрація Дмитра Коваленка
Ілюстрація Дмитра Коваленка

Тож тепер символу України у Василькові Київської області хочуть встановити пам’ятник вцілілому керамічному півнику, що став символом стійкості українського народу. Про це на своїй сторінці у соцмережах написала мер міста Васильків Наталія Баласинович.

"Якщо ти творча і завзята особистість, маєш відповідний фах і досвід, цінуєш культурну спадщину та майстерність гончарів васильківської майоліки, бажаєш лишити по собі яскравий слід у культурному просторі України – запрошуємо до участі у створенні проєкту пам'ятного знаку (монументально-декоративної скульптури) славнозвісному васильківському півнику, що став символом незламності та перемоги над пітьмою", – написала вона.

І, як з’ясувалося, вже є кілька проєктів майбутнього пам’ятника. Про це журналістці «ВЗ» розповіла Наталія Баласинович.

- Підприємство – легендарний майоліковий завод у Василькові, який виготовляв цих півнів та іншу дуже гарну продукцію, на жаль, зараз не працює, - каже пані Наталія. – З заводу «вийшла» унікальна колекція чудернацьких звірів, а також вазочки і кухлі, але 2003 року завод був приватизований і функціонував до 2018 року. Зараз підприємство у приватних руках. Коли наш васильківський півень вистояв на шафці у Бородянці і став символом незламності українського народу, ми вирішили з громадою відродити виробництво цих напрочуд красивих виробів.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Ведемо зараз перемовини з власником підприємства, шукаємо обладнання, бо те, що було на заводі, частково продане, патентуємо півника – як саме васильківський бренд. Одне слово, хочемо відродити виробництво. У нас є майстри, технологи, які знають і вміють виготовляти такі чудові вироби. А ще маємо намір створити туристичний маршрут – тур вихідного дня. Це буде і саме виробництво, і поряд з виробництвом - крамниця зі сувенірами, а також зробити класи гончарства для дітей та дорослих, які зможуть самі виготовити з фахівцями того легендарного півня. Я переконана, що війна скоро закінчиться, Україні буде дуже популярна і серед українців, і серед туристів з-за кордону, а все українське стане особливо трендовим.

- Тому й оголосили конкурс на встановлення пам’ятника півневі?

- У Василькові є пам’ятник декабристам, який маємо намір прибрати. На його місці постане півень. Отримали кілька пропозицій від різних архітекторів – це і півник-фонтан, і навіть два півні. Але обирати, який має стояти у Василькові, будемо з громадою. Звертаємося у різні іноземні фундації профінансувати виготовлення пам’ятника.

- Бачила, на OLX, що народ повитягав з підвалів чи з горищ цих півнів, і просить за них космічні гроші…

Скріншот з сайту оголошень
Скріншот з сайту оголошень

- Я теж бачила різні суми – від тисячі і до восьми тисяч гривень. Як на мене, це дуже дивні ціни, майже у кожного васильківця на горищі є такий півень, навіть у моєму кабінеті є вази з нашого майолікового заводу. Сподіваюся, коли відновимо виробництво, встановимо ціну, що буде доступна всім.

- Борисові Джонсону подарували такого півня. Чи ви були присутні при цьому?

Фото ОПУ
Фото ОПУ

- На жаль, не була на цій зустрічі. Але пишаюся, що саме васильківський півник буде у колекції прем’єр-міністра Великої Британії. Сама доля дає нам шанс відродити завод, виробництво. Щоб кожна українська родина, коли настане день нашої перемоги, застелила українську скатертину, поставила автентичний український посуд, а посередині символ незламності – васильківського півника. І у родинному колі відсвяткували перемогу.

А тим часом…

Цікава історія і про власницю тієї знаменитої шафки і півника, пенсіонерку Надію Дмитрівну, які вдалося покинути місто у перші дні війни. Пані Надія із сім'єю прожили в цьому будинку приблизно 40 років – заселилися, як тільки його збудували, ще 1985 року. Чоловік загинув під час ліквідації аварії на Чорнобильській атомній станції. А потім помер старший син. Легендарну шафу прибив молодший син, який теж помер кілька років тому. Жінка розповіла і про фігурку півня, що витримала удар і навіть не впала із шафки: "Поряд із півнем стояв ще баран, теж керамічний, такий самий. Він видно впав, а півник вистояв".

Востаннє у своєму помешканні жінка була ще 25 лютого. Вона згадує, що того дня востаннє зварила суп, а потім пішла з дому і більше не повернулася. Сховалася в підвалі сусіднього будинку, поки не вдалося евакуюватися.

"Я з підвалу вийшла в одних чобітках, шкарпетках, двоє штанів на мені, куртка і ще поверх пальто чуже, і все, без нічого. Фотографій ні одної не залишилося з дітей. Усе воно завалило донизу", – каже пані Надія.

Читайте також: «Максим іноді ображається, бо дехто дає кошти, а від лимонаду відмовляється»

Схожі новини