Передплата 2024 «Добрий господар»

«Максим іноді ображається, бо дехто дає кошти, а від лимонаду відмовляється»

Семирічні діти зібрали для армії понад 1200 гривень

Про те, як волонтери допомагають армії, ми писали неодноразово. Ділимося з читачами історіями про окремих українців, які одноосібно вигадують всілякі способи, аби тільки долучитися до доброї справи. І нехай це буде тисяча чи й менше гривень, усі розуміють, що навіть мала сума може допомогти врятувати чиєсь життя новим шоломом чи бронежилетом.

Особливо зворушують історії, коли волонтерами стають діти, як-от семирічні Максим Стах та його друг Дем’ян зі Стрия. Щоб допомогти коштами Збройним силам України, діти вирішили продавати на вулиці… лимонад. Кому належить ідея та яку суму вдалося зібрати, журналістці «ВЗ» розповіла мама Максима – Уляна Стах.

- Ідея робити лимонад і продавати його, щоб потім зібрані кошти віддати на потреби армії, належить моєму синові Максиму, - каже Уляна Стах. – Максим бавився з дітками у дворі, а потім прийшов до мене скаржитися, що бабуся не хоче йому зробити лимонад. Сказав, що хоче продавати напій. Я, звісно, не знала, що з того вийде, але пішла готувати. Максим вийшов з глечиком на вулицю і попросив свого товариша Дем’яна допомогти йому продавати. Я запропонувала зробити плакати, з яких би було зрозуміло, на що саме діти збирають гроші. Ми разом придумали малюнки, якими можна було «оформити вітрину». Я думала, що дитина один день продаватиме лимонад, а на вечір розчарується з того задуму.

- На одному малюнку видно корабель і підпис «іди на…». Це Максим також сам писав?

- Ні. Малюнок малювала я, підпис також писала я, але ідея належить Максимові. Ми вдома не вживаємо лайливих слів, але син мені пояснив, що навіть дітям можна тепер таке казати (сміється. – Г.Я.). Та я все ж замість літери «х» намалювала Тризуб.

- То на скільки днів вистачило Максима?

- Ой, він мене мучить щодня. Продавав три дні поспіль. Сьогодні, у середу, я повинна була також зробити лимонад, але вдома, на жаль, закінчилися лимони. Сказала, що мусимо мати з чого робити напій. От купимо лимони, і я знову зроблю.

Фото Уляни Стах
Фото Уляни Стах

- Скільки літрів за день продає?

- Півтора- і дволітрових глечиків може продати сім або й навіть вісім. Максим іноді ображається, бо деякі люди дають кошти, а від лимонаду відмовляються.

- Скільки коштує одна скляночка?

- Одноразовий пластиковий стаканчик – 2 гривні. Продає не більше двох-трьох годин. Більше не витримує сидіти за імпровізованим прилавком.

- Недорого. За три дні вдалося хоч трохи зібрати?

- Понад 1200 гривень. Дехто дає не 2 гривні, а значно більше – від 20 і більше. Хтось навіть 500 гривень кинув.

- Кому віддасте зібрані кошти?

- Планували віднести у Народний дім, де волонтери збирають допомогу, або перерахуємо у фонд допомоги ЗСУ.

- Чи не було у Максима спокуси гроші забрати собі і придбати якусь річ, на яку батьки не дають коштів?

- Знаєте, у понеділок Максим забув свій велосипед біля магазину, що навпроти. Поїхав купити морозимо, а назад тато привіз його на машині. Про велосипед забули. А коли ми пішли ввечері за велосипедом, його там, звісно, вже не було. Дитина засмутилась. Я йому сказала, що купити новий зараз не маю змоги, тож доведеться бути без велосипеда. Але Максим навіть не натякнув, що є гроші у коробці. Бо знає, що зібрав їх для армії. Навпаки, сказав, що взимку піде колядувати, а ще щось буде з дня народження, то, може, на новий велосипед і назбирається.

- То Максим буде і надалі продавати лимонад?

- Так. Я вже йому пообіцяла, що у суботу напечу печива, щоб до напою було ще й солодке.

Читайте також:Мама запропонувала віддати вишиванки нашим захисникам або сиротам”

Схожі новини