Передплата 2024 «Добрий господар»

«Феномен нашої таємної зброї хочуть зрозуміти в інших країнах»

Український режисер Михайло Іллєнко їде з «Толокою» на кінофестиваль до Греції

Два роки тому, у березні 2020 року, у прокат вийшов фільм відомого українського режисера Михайла Іллєнка «Толока». До здійснення своєї мрії про те, що стрічку покажуть у кінотеатрах, Михайло Герасимович ішов довгих 53 роки! Однак ще за рік до прем’єри режисер зі знімальною групою показав свою роботу в понад 20 містах і селищах Донецької та Луганської областей. І демонстрували її не у фешенебельних залах, а у напівзруйнованих клубах і просто неба.

«Толока» — це 400-річна подорож хати Катерини просторами України. Це боротьба за виживання, за рідну домівку, яку постійно руйнує ворог. Кожна війна і лихо забирали людські життя, залишали тисячі українців без даху над головою. Однак люди приходили на толоку та гуртом допомагали будувати нову хату. 12 хатин змінила героїня фільму Катерина.

Два роки тому я з Михайлом Іллєнком записала для читачів «Високого Замку» інтерв’ю – про те, як довго виношував ідею картини, про самі зйомки, а також про те, що червоною стрічкою у фільмі проходять слова Тараса Шевченка «А в тієї Катерини хата на помості» і про головну героїню Катерину, роль якої зіграла донька режисера Іванна Іллєнко. Запрошуємо на толоку!

Читайте інтерв’ю тут: «Толока стала таємною зброєю проти воєн і знищення України»

Здавалося б, війна, тож людям тепер не до перегляду фільмів. Але, як з’ясувалося, українського режисера Михайла Іллєнка запросили з його «Толокою» взяти участь у кінофестивалі, що незабаром відбудеться у грецьких Салоніках.

- За п'ятнадцять діб війни у мене вже відбулося багато несподіванок, - каже Михайло Герасимович. - Одна з останніх: повертався зі Львова до Києва і одержав телефоном запрошення приїхати з «Толокою» на міжнародний фестиваль до Греції (Салоніки). У Тернополі розвернувся і доїхав до Праги, де одержав офіційний лист-підтвердження. Це фестиваль документального кіно, тому йдеться не про призи. Організатори пропонують показати фільм і розказати про те, що я особисто бачив і знаю. Зараз узгоджую організаційні моменти, а також технічні за допомогою Пилипа Іллєнка (племінник режисера і ексголова Держкіно. – Г.Я.).

Очевидно, що війна змінює акценти. Крім Греції, відгукнувся з Америки Юрій Шевчук. Просить переслати копію для американського глядача. Пилип Іллєнко займається технічними і юридичними питаннями.

Звичайно, я робив фільм, в першу чергу, для українського глядача, але сьогодні нашу біду і феномен нашої таємної зброї – «Толоки» хочуть зрозуміти в інших країнах. «Толока» до цього готова!

Читайте також: Театр імені Леся Курбаса перетворився на мініготель

Схожі новини