Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як «Аферист з Тіндера» розводив довірливих жінок на гроші

Про 31-річного шахрая, який виманив у своїх жертв 10 мільйонів доларів, зняли документальний фільм

Останніми роками дедалі більше молодих людей у всьому світі шукають другу половинку на сайтах знайомств. Однак знайти справжнє кохання щас­тить одиницям. У віртуальному світі замість принца на білому коні можна натрапити на гачок шахраїв, альфонсів, шлюбних аферистів і навіть маніяків. На цю тему вийшов документальний фільм The Tinder Swindler («Аферист з Тіндера») про підприємливого молодого чоловіка з Ізраїлю, який видавав себе за сина мільярдера та власника компанії з видобутку ді­амантів. Він обдурив чимало жінок по всьому світу на кругленьку суму. За лічені дні стрічка стала настільки популярною, що її обговорюють у соцмережах.

Вас може зацікавити: “Украли з шафи 3 тисячі доларів і 10 тисяч гривень”

Фільм про реальну історію 31-річного афериста Саймо­на Лєваєва (ім’я та пріз­вище змінено), який на­родився у невеличкому містечку біля Тель-Авіва. Його батько – равин, але далеко не мільярдер і з ді­амантовим бізнесом його нічого не пов’язує. Піс­ля того, як сина афериста посадили за ґрати за шах­райство в особливо ве­ликих розмірах, батькові, в якого ще дев’ять дітей, довелося давати офіцій­ний коментар та виправ­довуватися.

Як же Саймону вдава­лося по вуха закохати у себе дівчат, а потім роз­водити їх на гроші?

Про це розповідає у фільмі корис­тувачка сайту знайомств Сесілія Фелльх. Одно­го дня 29-річна панянка побачила на екрані фото симпатичного чолові­ка. Жінку вразила нечува­на розкіш шукача коханої – фотографії у приватних літаках, брендовий одяг, обіди у дорогих ресто­ранах... Сесілія лайкнула його фото. За якийсь час “кавалер з Тіндера” відре­агував і запросив її на каву у фешенебельний готель Великої Британії, де він начебто перебував у ро­бочому відрядженні. Їхня зустріч тривала лише пів години. Чоловік пояснив дівчині, що не може при­ділити їй більше часу, бо дуже зайнятий, мовляв, через кілька годин їде у відрядження до Болга­рії. І запропонував склас­ти йому компанію. Сесілія не довго думала, одра­зу погодилась. Він надав їй свій Rolls-Royce з водієм, яким поїхала додому, швиденько зібрала валі­зу і полетіла з чоловіком, з яким щойно познайо­милась. Щоправда, перед тим вирішила перевірити через Гугл прізвище жени­ха, яке було вказано в ан­кеті на сайті знайомств. Виявилося, це не просто симпатичний та заможний кавалер, а джек-пот – син російсько-ізраїльського мільярдера…

Для жінки істо­рія обернулася дев’ятьма кредитами

Саймон вмів не лише справити перше вражен­ня. Далі все було як у каз­ці – розкішні букети квітів, подарунки, подорожі на до­рогі курорти. Хто б міг по­думати, що історія кохан­ня Саймона і Сесілії – фейк і очікуваного весілля ніколи не буде. Для жінки ця істо­рія обернулася дев’ятьма кредитами (заборгува­ла банкам близько 250 ти­сяч доларів), думками про самогубство, лікуванням у психіатричній лікарні. Жінка була однією з трьох жертв Саймона, які набралися сміливості публічно розпо­вісти свої історії.

Суть афери така: піс­ля романтичного періоду стосунків, коли жертва за­кохана по вуха, одного дня Саймон повідомляв своїй дівчині, що у нього настали скрутні часи. Вигадував іс­торії про ворогів, які хочуть відібрати сімейний бізнес, і через це він не може ко­ристуватися кредитними картками (з метою безпе­ки)... Ба більше, чоловік пояснював, що його життю загрожує небезпека. Для переконливості навіть над­силав криваве відео сво­їх “співробітників”, нібито після нападу. Довірливі ді­вчата брали позики у бан­ках, щоб допомогти коха­ному у біді. Одна з жертв навіть привезла Саймону 25 тисяч доларів готівкою. Поки “зустрічався” з одні­єю жертвою, інша (жінка, якій було повідомлено про халепу коханого. – Авт.) оплачувала його дороге життя (оренда яхт для по­бачень, презенти дамам, особливо любив брендо­ві речі, витрати на роман­тичні вечері у ресторанах). Згодом наступна...

Аферист обіцяв жінкам, що все поверне до остан­нього цента, що треба трохи почекати. Або вда­вав, що повертає борги. Як правило, це були підро­блені чеки, які неможливо було перевести у готівку, або міфічні «завислі» бан­ківські перекази... Одній із жертв як компенсацію від­дав свій золотий годинник Audemars Piguet. Згодом виявилося, що це китай­ська підробка.

За даними ресурсу USA Today, завдяки фінансовій піраміді аферистові вда­лося виманити у жертв 10 мільйонів доларів!

Його розшукували пра­воохоронці Ізраїлю, Шве­ції, Англії, Німеччини, Да­нії та Норвегії. У липні 2019 року Саймон прилетів до Греції за підробленим пас­портом, і в аеропорту його затримали. У грудні 2019 року Феміда винесла ви­рок за кількома статтями: крадіжка, шахрайство та підробка документів в Ізра­їлі. Рішення судді виявило­ся вкрай м’яким – 15 міся­ців тюремного ув’язнення. Відбувши у місцях позбав­лення волі третину термі­ну, аферист був достроко­во звільнений за зразкову поведінку.

Сьогодні Саймон на волі і мешкає у рідному Ізраїлі. А його жертви продовжують виплачувати борги банкам та відновлювати своє пси­хологічне здоров’я... Після відбуття покарання спосіб життя афериста майже не змінився. На фото Саймон позує біля червоної “Фер­рарі”. Світлину підписав так: «Не має значення, що люди думають про тебе. Завжди продовжуй співати свою власну пісню». Пра­цює бізнес-консультантом і зустрічається з відомою ізраїльською моделлю.

В інтерв’ю одному з те­леканалів Саймон пояс­нив, що ніякий він не афе­рист, а дівчата займалися наклепом через розбиті серця. “Я ніколи не пред­ставлявся чиїмось сином, це все вигадки дівчат, – по­яснив Саймон. – Можливо, їхні серця були розбиті... Але я не взяв із них жодно­го цента. Ці жінки розважа­лися в моїй компанії, вони подорожували та бачили світ за мої гроші”.

Читайте також: Керманич Львова Андрій Садовий знявся у містичному трилері

Одна з героїнь філь­му – постраждала Сесілія Фелльх заснувала громад­ську організацію, де нада­ють поради дівчатам, які шукають кохання на сайтах знайомств: як не потрапи­ти на гачок афериста. Та­кож жінка ініціює зміну за­конодавства для захисту жінок, які постраждали від інтернет-знайомств.

Головне, виключи­ти “режим Попелюшки”

Як розповіла “ВЗ” пси­хологиня Вікторія Довга­нова, головна порада жін­кам, які знайомляться в Інтернеті, – “холодний ро­зум”. Головне, виключи­ти “режим Попелюшки”. “Казки не існує, треба все оцінювати тверезо, – каже експерт. – Якщо хлопець із сайту знайомств гарно залицяється і ледь не на першому побаченні обі­цяє подорож на Мальді­ви, біжіть від нього, і то не­гайно. Має насторожити і те, коли кавалер на пер­ших етапах каже, що хоче з вами одружитися, складає картинку затишного сімей­ного гнізда, де і розкішний дім, і двоє дітей, і любля­ча дружина... Це означає, що перед вами або афе­рист, або чоловік, який шу­кає “кохання” на короткий період. Має насторожи­ти і те, коли чоловік з сайту знайомств раптово зник, а потім знову повернувся до спілкування з вами. Це означає, що ви – запасний аеродром. Найгірший ви­падок – коли кавалер заяв­ляє, що багатий (а за пра­вилами етикету не можна хвалитися своїми статка­ми, бо розмови про гро­ші – табу), а потім рапто­во просить у жінки гроші. Мовляв, його бізнес хочуть знищити конкуренти і тре­ба вирішити проблему за­ради спільної мети. Справ­жній чоловік ніколи не буде перекладати свої фінансові проблеми на плечі жінки. Чоловік за природою мис­ливець, і його ключове за­вдання – годувати сім’ю, а не бути паразитом на пле­чах жінки”.

Представники кіберпо­ліції дають кілька порад, як не стати жертвою афе­ристів з сайтів знайомств. Насамперед потрібно за­йти на сайт «чорного спис­ку» шлюбних аферистів і перевірити потенційного нареченого. Можна вда­тися до послуг спеціаль­них детективних агенцій, проте ця послуга не кож­ному по кишені. Коли но­вий знайомий з Інтернету повідомляє, що йому тер­міново знадобилися гро­ші, в жодному разі не над­силайте. Якщо кавалер продовжує наполегливо «розкручувати» на гроші, таку людину варто забло­кувати і звернутися із зая­вою до поліції.

Читайте також: «Жодних рецептів довголіття у мене немає»

Схожі новини