Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Украли з шафи 3 тисячі доларів і 10 тисяч гривень”

Двоє шахрайок втерлися у довіру до літнього чоловіка та пограбували його

Двоє жінок підійшли до літнього чоловіка у львівському мікрорайоні Рясне-1. Неподалік - супермаркет. Сказали, що вони волонтерки закордонної благодійної організації, яка допомагає продуктами самотнім пенсіонерам, дітям війни... Розпитували у літнього чоловіка, де працював, із ким проживає? А ще пообіцяли одноразову матеріальну допомогу — 500 євро! Наївний пенсіонер повірив у благі наміри “волонтерок”... А ті втерлись у довіру до старшої людини та пограбували її.

Про цю історію журналістці “ВЗ” розповів онук 85-річного пана Анатолія, Віталій Прокопюк. Я також розпитала потерпілого літнього чоловіка, чи запам’ятав той зловмисниць? Із цих розповідей випливає, що діяли шахрайки доволі професійно. Очевидно, діють за такою схемою не вперше…

Втерлись у довіру

- Три місяці тому ми поховали бабцю. Дід живе сам. Пересувається з паличкою, - розповів Віталій Прокопюк. - Вийшов погуляти, а також зайшов у супермаркет по продукти. Біля “Сільпо” до нього підійшли дві пані, і почали втиратися у довіру... “Бачимо, ви дитина війни!” - так розпочали розмову. “Звідки знаєте?” - здивовано перепитав дід. Ті на ходу придумують байку, що вони з закордонної організації, яка підтримує ветеранів війни, зокрема, надає усім пенсіонерам одноразову грошову допомогу у розмірі 500 євро та продуктові набори. А далі почали ставити навідні запитання. Одне з них: “Чи мешкаєте самі?”. Він каже: “Так”. Вони підігрують, мовляв, знаємо, хто ви є. Ведемо реєстр. У цьому районі працюємо. Лише не знали вашої квартири, але ми вас знайшли! Слово за слово... Підводять до того: “А купімо вам продукти. Потім вас зареєструємо. А далі - виплатимо вам винагороду...”.

Вас також може зацікавити: Від імені львівського єпископа шахраї у соцмережах збирають гроші

Ідуть у “Сільпо» і беруть продукти. Велику пляшку олії, 5 літрів, і велику пляшку води. Очевидно, щоб людина самотужки не могла цього донести. Далі розпитують, де він працював? Дід щасливий, що йому купили ту олію і воду. І вони кажуть: “Давайте ми вам допоможемо занести ці продукти до хати!”. Він з ними йде до квартири. Підходить до під’їзду. Оскільки вони вже втерлися до нього у довіру, разом сідають у ліфт і підіймаються у квартиру. Дід пускає їх додому. Вдома продовжують діалог, що вони з тієї благодійної організації, ведуть реєстр. Потім питають: “А ви любите мед?”. Бачили, що дідо в супермаркеті розглядав баночки з медом. “Люблю”, - відповідає дід. Запускають нову байку, що вони працюють з пасічниками. Пасіка постачає пенсіонерам мед. Чи не міг би він дати їм трилітрові банки. З надією на те, поки дід буде шукати банки, пошукають у квартирі гроші…

«У них фінальна версія схеми»

Дід шукає банки. Вони потихеньку оглядають квартиру. Трикімнатна квартира. Одна говорить щось. Інша — шукає гроші. Але гроші не знаходять. Бо старі люди ховають свої “заначки”. І вони йдуть ва-банк. У них фінальна версія схеми. Кажуть про те, що вони можуть вже йому дати частину цієї грошової винагороди, - але якщо він їм дасть решту грошей з великої купюри... Очевидно, щоб дізнатися таким чином, де у нього заховані кошти. Дід зрадів. Вони тримають в руках якісь купюри і кажуть, що нам треба розміняти гроші. Ми потім вас внесемо в реєстр тощо.

Читайте також: В Україні шахраї через мережу call-центрів виманювали дані банківських карток

Дід іде потихеньку в свою кімнату. Поки туди йде, одна з них просочується за ним. Він погано чує... Підходить до шафи. З-під шкарпеток витягує гаманець. Дістає купюри, щоб розміняти їм гроші. І кладе назад гаманець в цю “заначку”. І коли обертається, бачить, що за спиною стоїть та жінка. Вона одразу каже: “Ми хвилювалися, чи з вами все гаразд?! Ходімо на кухню!“. Вони йдуть на кухню, далі йому заговорюють зуби про ті банки... У той момент інша жінка його грабує — забирає той гаманець. Він домиває ту банку... Одна з них каже: “Знаєте, вже машина приїхала. Ми вам принесемо мед у своїх банках! Ви вже нічого не мийте”. І обоє виходять з квартири.

Дід через кілька хвилин починає розуміти — щось тут не те! Іде до точки, де в нього були гроші. Бачить, що гаманця немає. У шафі було 3 тисячі доларів і 10 тисяч грн. Цих грошей немає! Тоді дід зателефонував до сина, мого батька. Батько його вичитав: що він наробив, навіщо пускає у квартиру незнайомих людей?! Викликали поліцію. Поліція прийняла заяву. Все записали. Призначили слідчого. Справу зареєстрували у єдиному реєстрі досудових розслідувань. Сказали, що будуть з дідом контактувати, якщо будуть мати якусь інформацію.

- Буквально на днях, на Полтавщині, затримали двох жінок, які пограбували пенсіонерку за аналогічною схемою, - веде далі пан Віталій. - Мій батько намагався зв’язатися зі слідчим, щоби той перевірив, можливо, це ті самі жінки, які гастролюють по всій Україні. Слідчий не бере слухавку, або збиває. Потім, таке враження, що блокує номер батька. Тоді батько зателефонував на 102, розповів про пограбування на Полтавщині. Сказав, що його батька пограбували так само. У поліції відповіли: “Ви їх бачили у Полтаві? Їдьте у Полтаву, виясняйте самі”.

«Хоча говорили українською, але чути, що не місцеві. Говірка не львівська»

85-річний пан Анатолій хоч і почувається погано, але все-таки зі мною поспілкувався телефоном. Він розповів, що ті дві жінки перебували у квартирі до години часу. Він й досі не розуміє, як так швидко зуміли вкрасти гроші?

- Я би їх у квартиру не запросив, але пандусу в будинку немає. У мене такий візочок триколісний, на нього опираюся. Інакше ходити не можу. І вони мені допомогли піднятися на восьмий поверх. Я повірив у їх благі наміри... Потім я мив ті банки, вони обіцяли привезти меду. А потім почали говорити, щоб я розміняв їм гроші…

- Ви їх запам’ятали? - запитую.

- Одна жінка низького зросту, симпатична. Їй років 30-35. Я запам’ятав, що в неї брови ніби вибриті... Розмовляла гарною українською мовою. А друга — вища, повна. Та переважно мовчала, іноді тільки щось запитувала. Вона — старша. В обох чорне волосся. Були у сукнях. Молодша в короткому пальті, старша — у довшому.

- Як ви думаєте, вони місцеві?

- Хоча говорили українською, але чути, що не місцеві. Говірка не львівська. Як витягли гроші з шафи? Може, гіпноз використали? Поліція швидко приїхала — чоловік п’ять-шість. Усе записали. Я описав цих жінок. Минув місяць, але ніхто зі мною так і не зв’язався.

- Ви пішли перевіряти, чи гроші на місці. Що вас все-таки насторожило?

- Коли я йшов розмінювати гроші, та “менша” — раз і за мною. Мене вже тоді це насторожило. Моменту, як вона зайшла в кімнату і забрала гроші — не пам’ятаю. Пригадую, коли вони вже сказали, що зараз прийдуть і принесуть продукти... Після цього зникли.

Читайте також: Шахраї організували схему з виплатами 1000 гривень за вакцинацію

Схожі новини