Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Кассандра» дуже актуальна, бо перегукується з теперішньою ситуацією в Україні

У Національному театрі імені Марії Заньковецької відбулася прем’єра

У репертуарі Національного театру імені Марії Заньковецької твори Лесі України завжди посідали вагоме місце. Заньківчани створили і «Лісову пісню», і «Камінного господаря», «Оргію» і «Блакитну троянду». Однак вперше поставили Лесину «Кассандру». Цю виставу колектив театру присвятив до 150-річчя від дня народження української Сапфо.

Якщо говорити про передісторію твору Лесі Українки, то її «Кассандра» була написана протягом двох зим в італійському курорті Сан Ремо. В основу сюжету драми поетеса поклала античні перекази про Троянську війну. Свій твір Леся Українка у своїх спогадах пов’язує з її власним становищем як серед українського громадянства, так і у своїй родині. Однак «Кассандра», твір аж ніяк не автобіографічний. Поетеса розповідала у своєму творі про гостру боротьбу та різні погляди на правду, підкреслюючи філософське спрямування персонажів. Тому вона не приховувала посмішки, коли прочитала рецензію на «Кассандру», написану тогочасними критиками:" Ах, сміхота була мені, читаючи рецензію на «Кассандру»! Люди, очевидячки, прийняли її за побутову п’єсу «з троянського життя»!".

Робота над твором тривала у дуже складний час. Львів плавно то заходив, то виходив із «червоної зони», однак поки театр не приймав глядача, репетиційний процес не припинявся.

Режисером-постановником став молодий режисер Ігор Білиць, з яким заньківчани вже співпрацювали, створюючи на Камерній сцені виставу «Буна» за твором сучасної драматургині Віри Маковій. Художником постановки є головний художник театру Андрій Романченко. Це його друга робота у Львові та на посаді головного.

За словами Ігоря Білиця, при створені вистави він посилав головний меседж для глядача про те, як іноді важливо не просто боротися, а ще й вірити. Війна у Трої перегукнеться із війною на сході України. «Я змістив увагу саме на персонажів, які можуть зробити так, щоб війна сталася. Які риси характеру негативні ми маємо в собі для того, щоб війна відбувалася і як ми можемо не допустити того, що допустили герої Трої, щоби Троя зазнала поразки», — каже Ігор Білиць.

У виставі залучені як молодь театру, так і уже відомі заньківчани, серед яких Ярослав Мука, Григорій Шумейко, Ірина Швайківська, Степан Глова, Мирослава Солук, Орест Гарда, Альбіна Сотнікова та Ігор Гаврилів.

Виконавиця головної ролі, заслужена артистка України Олександра Люта розповіла, що п’єса є дуже актуальною і для України, адже вона перегукується з теперішньою ситуацією в Україні, зокрема війною на Сході. «Зараз багато людей уже звиклися із ситуацією на Сході і, на жаль, не помічають, що йде війна та гинуть люди. Вони ведуть своє звичайне життя. Це ми бачимо й у персонажах п’єси „Кассандра“ — усе оточення моєї героїні живе своїм уявним життям і не хоче бачити реалій життя», — каже актриса.

Читайте також: «Магомаєв не співав „Дивлюсь я на небо…“, а переживав цю українську пісню на сцені»

Схожі новини