Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рослинне молоко

Смачна альтернатива, якщо організм не засвоює лактозу

До недавнього часу коров’яче молоко вважали основним продуктом щоденного раціону. Тим часом, учені з Німеччини та Великої Британії кілька років тому довели, що у 80 відсотків європейців (!) тією чи іншою мірою не засвоюється лактоза, основний компонент цього напою. Суперечки навколо поживної цінності і наслідків споживання молока не вщухають.

Щоб задовольнити по­треби споживачів, дієто­логи і виробники продук­тів харчування представили цілий спектр альтернативних пропози­цій, зокрема козяче молоко і всю гаму продуктів рослинного похо­дження. Соєве молоко, рисове або кокосове з року в рік стають все популярнішими.

Соєве. Це найпопулярніше молоко рослинного походження. Воно є чудовим джерелом білка, тому його охоче п’ють вегетаріан­ці, вегани. Також цей напій забез­печує велику дозу заліза, кальцію і вітамінів групи В. Соєве молоко для збагачення смаку підсолоджу­ють натуральними речовинами. На ринку доступний такий напій кіль­кох смаків, зокрема нейтральне, ванільне, фруктове і шоколадне, як у рідкому вигляді, так і в порошку. На жаль, соєвий замінник молока є частою причиною розладів шлун­ково-кишкового тракту. Тому кра­ще вводити його в раціон поступо­во і в невеликих кількостях.

Мигдальне. Чудовий замін­ник традиційного молока, осо­бливо в раціоні, в якому вар­то уникати вживання навіть сої. Мигдаль є одним з найкорисні­ших горіхів. Це джерело нена­сичених жирних кислот, а також магнію, калію, кальцію і цинку. Завдяки низькій калорійності цей напій можуть сміливо вживати люди на дієті, а також із серцево- судинними захворюваннями і хво­робами травної системи. Харак­терний горіховий ледь солодкий смак дає можливість використо­вувати таке молоко для випічки, пластівців і навіть кави.

Рисове. Це ще одна пропо­зиція для осіб, що не переносять лактозу. Однак слід зазначити, що кальцію і білка тут значно мен­ше, ніж у коров’ячому молоці. З ін­шого боку, такий рисовий напій не містить холестерину, але в ньому більше вуглеводів. У процесі ви­робництва напій збагачують каль­цієм, вітамінами А, В1, В12… На ринку є рисове молоко з натураль­ним смаком, а також шоколадна і ванільна версія.

З фундука. Цінують насампе­ред за смак, має кремову струк­туру й інтенсивний аромат. Горіхи дуже поживні і благотворно впли­вають на процес травлення. Це чу­дове джерело вітаміну Е: лише100 грамів цих горіхів покривають 4-денну потребу організму у цьо­му компоненті.

Вівсяне. У цьому типі молока рослинного походження більше кальцію, ніж у коров’ячому. Крім того, воно багате на клітковину і фолієву кислоту, тому його вар­то пити майбутнім мамам. Через низький вміст жиру текстура тро­хи водяниста. Ця особливість ро­бить молоко ідеальним для приго­тування їжі та випічки.

Кокосове. Молоко з цього го­ріха, на жаль, дуже калорійне і міс­тить багато жиру. Має солодкий смак і кремову консистенцію. Ко­коси — хороше джерело клітковини і вітамінів групи В, С і Е. Їх регуляр­не вживання забезпечує організм залізом, селеном, магнієм, фос­фором і кальцієм. Його можна ви­користовувати для коктейлів, ви­пічки і як добавку до кави.

Мигдальне

200 г сирого мигдалю, вода — для замочування, 600 мл фільтрованої води, мед — за бажання, дрібка ванілі.

Добре промити мигдаль, за­лити великою кількістю води і залишити на ніч. Вранці воду злити і запарити набряклі ядра окропом на 15 хв. Очищені го­ріхи перекласти у чашу блен­дера, залити 200 мл фільтро­ваної води, перемолоти на кашку. Влити ще 400 мл філь­трованої води і збивати ще 30 секунд. Отриману масу про­цідити через чисту льняну тка­нину або марлю, складену в кілька шарів. Для ласунів мож­на додати трохи меду і дріб­ку ванілі. Зберігати напій у хо­лодильнику не довше ніж 3 дні. Макуху можна просушити і вико­ристовувати для приготування цукерок або паштету. На осно­ві самого мигдального моло­ка можна робити смачні смузі, муси і коктейлі. Його також мож­на додавати в домашню випічку замість звичайного молока.

Рисове

100 г рису, 950 мл фільтро­ваної води, вода — для про­мивання.

Для рисового молока най­більше підходить бурий рис. Він зробить смак напою максималь­но насиченим. Але можна вико­ристати й будь-який інший сорт.

Підрум’янити рис на сухій па­тельні, щоб він краще розкрив аромат. Залити на ніч 250 мл філь­трованої води у скляній ємності так, щоб вона повністю покривала зерна. Вранці промити і змішати в чаші блендера з фільтрованою во­дою. Ретельно збивати упродовж 2 хв. Отриману суміш поставити на середній вогонь і, постійно помі­шуючи, варити до загустіння. По­тім влити ще 700 мл води, перемі­шати, процідити і перелити в банку зі щільною кришкою. Зберігати на­пій у холодильнику 3−5 днів і стру­шувати перед кожним вживанням. Рисове молоко можна пити в чи­стому вигляді, додавати його до кави або варити на його осно­ві какао і гарячий шоколад. А ще з цього молока виходять апетитні рум’яні млинці.

Вівсяне

100 г сухої вівсянки типу «Геркулес» (яку треба варити), 1 л перевареної води, дрібка мускатного горіха — за бажання.

Пластівці швидкого приготу­вання не годяться. Залити суху вівсянку охололою перевареною водою і залишити набухати на 10- 12 год. Потім розмоклу масу пе­рекласти у чашу блендера і збити на світлу однорідну масу. Вичави­ти її через дрібне сито або скла­дену в декілька шарів чисту мар­лю, потім перелити в ємність зі щільною кришкою. Тримати ві­всяне молоко в холодильнику. Там воно збереже смакові і корис­ні властивості впродовж тижня. До вівсяного молока можна дода­ти дрібку мускатного горіха — тоді воно матиме легкий горіховий присмак і тонкий аромат. На вівся­ному молоці можна готувати каші, картопляне пюре і овочеві крем- супи. Дуже корисні фруктові і ягід­ні смузі на вівсяному молоці.

Кунжутне

100 г насіння світлого кунжу­ту, 1−2 ст. ложки меду, ваніль­ний цукор — за бажання, вода.

Залити насіння кунжуту не­великою кількістю води на 2−3 год. За цей час бажано кілька ра­зів поміняти воду. Розмокле на­сіння змішати з 1−2 ст. ложка­ми меду в чаші блендера, влити 300 мл окропу, ретельно подріб­нити. В процесі потрохи влити ще 700 мл гарячої води і збива­ти, поки напій не стане однорід­ним. Процідити його через мар­лю і розлити у банки. Термін зберігання у холодильнику — не довше ніж 3 дні. Замість меду можна підсолодити кленовим сиропом і ванільним цукром. Кунжутне молоко підходить для приготування соусів до страв з риби і морепродуктів. Прихиль­ники здорового харчування до­дають його в легкі овочеві сала­ти і супи як заправку.