Рослинне молоко
Смачна альтернатива, якщо організм не засвоює лактозу
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/430832/molokozagal2.jpg)
До недавнього часу коров’яче молоко вважали основним продуктом щоденного раціону. Тим часом, учені з Німеччини та Великої Британії кілька років тому довели, що у 80 відсотків європейців (!) тією чи іншою мірою не засвоюється лактоза, основний компонент цього напою. Суперечки навколо поживної цінності і наслідків споживання молока не вщухають.
Щоб задовольнити потреби споживачів, дієтологи і виробники продуктів харчування представили цілий спектр альтернативних пропозицій, зокрема козяче молоко і всю гаму продуктів рослинного походження. Соєве молоко, рисове або кокосове з року в рік стають все популярнішими.
Соєве. Це найпопулярніше молоко рослинного походження. Воно є чудовим джерелом білка, тому його охоче п’ють вегетаріанці, вегани. Також цей напій забезпечує велику дозу заліза, кальцію і вітамінів групи В. Соєве молоко для збагачення смаку підсолоджують натуральними речовинами. На ринку доступний такий напій кількох смаків, зокрема нейтральне, ванільне, фруктове і шоколадне, як у рідкому вигляді, так і в порошку. На жаль, соєвий замінник молока є частою причиною розладів шлунково-кишкового тракту. Тому краще вводити його в раціон поступово і в невеликих кількостях.
Мигдальне. Чудовий замінник традиційного молока, особливо в раціоні, в якому варто уникати вживання навіть сої. Мигдаль є одним з найкорисніших горіхів. Це джерело ненасичених жирних кислот, а також магнію, калію, кальцію і цинку. Завдяки низькій калорійності цей напій можуть сміливо вживати люди на дієті, а також із серцево- судинними захворюваннями і хворобами травної системи. Характерний горіховий ледь солодкий смак дає можливість використовувати таке молоко для випічки, пластівців і навіть кави.
Рисове. Це ще одна пропозиція для осіб, що не переносять лактозу. Однак слід зазначити, що кальцію і білка тут значно менше, ніж у коров’ячому молоці. З іншого боку, такий рисовий напій не містить холестерину, але в ньому більше вуглеводів. У процесі виробництва напій збагачують кальцієм, вітамінами А, В1, В12… На ринку є рисове молоко з натуральним смаком, а також шоколадна і ванільна версія.
З фундука. Цінують насамперед за смак, має кремову структуру й інтенсивний аромат. Горіхи дуже поживні і благотворно впливають на процес травлення. Це чудове джерело вітаміну Е: лише100 грамів цих горіхів покривають 4-денну потребу організму у цьому компоненті.
Вівсяне. У цьому типі молока рослинного походження більше кальцію, ніж у коров’ячому. Крім того, воно багате на клітковину і фолієву кислоту, тому його варто пити майбутнім мамам. Через низький вміст жиру текстура трохи водяниста. Ця особливість робить молоко ідеальним для приготування їжі та випічки.
Кокосове. Молоко з цього горіха, на жаль, дуже калорійне і містить багато жиру. Має солодкий смак і кремову консистенцію. Кокоси — хороше джерело клітковини і вітамінів групи В, С і Е. Їх регулярне вживання забезпечує організм залізом, селеном, магнієм, фосфором і кальцієм. Його можна використовувати для коктейлів, випічки і як добавку до кави.
Мигдальне
200 г сирого мигдалю, вода — для замочування, 600 мл фільтрованої води, мед — за бажання, дрібка ванілі.
Добре промити мигдаль, залити великою кількістю води і залишити на ніч. Вранці воду злити і запарити набряклі ядра окропом на 15 хв. Очищені горіхи перекласти у чашу блендера, залити 200 мл фільтрованої води, перемолоти на кашку. Влити ще 400 мл фільтрованої води і збивати ще 30 секунд. Отриману масу процідити через чисту льняну тканину або марлю, складену в кілька шарів. Для ласунів можна додати трохи меду і дрібку ванілі. Зберігати напій у холодильнику не довше ніж 3 дні. Макуху можна просушити і використовувати для приготування цукерок або паштету. На основі самого мигдального молока можна робити смачні смузі, муси і коктейлі. Його також можна додавати в домашню випічку замість звичайного молока.
Рисове
100 г рису, 950 мл фільтрованої води, вода — для промивання.
Для рисового молока найбільше підходить бурий рис. Він зробить смак напою максимально насиченим. Але можна використати й будь-який інший сорт.
Підрум’янити рис на сухій пательні, щоб він краще розкрив аромат. Залити на ніч 250 мл фільтрованої води у скляній ємності так, щоб вона повністю покривала зерна. Вранці промити і змішати в чаші блендера з фільтрованою водою. Ретельно збивати упродовж 2 хв. Отриману суміш поставити на середній вогонь і, постійно помішуючи, варити до загустіння. Потім влити ще 700 мл води, перемішати, процідити і перелити в банку зі щільною кришкою. Зберігати напій у холодильнику 3−5 днів і струшувати перед кожним вживанням. Рисове молоко можна пити в чистому вигляді, додавати його до кави або варити на його основі какао і гарячий шоколад. А ще з цього молока виходять апетитні рум’яні млинці.
Вівсяне
100 г сухої вівсянки типу «Геркулес» (яку треба варити), 1 л перевареної води, дрібка мускатного горіха — за бажання.
Пластівці швидкого приготування не годяться. Залити суху вівсянку охололою перевареною водою і залишити набухати на 10- 12 год. Потім розмоклу масу перекласти у чашу блендера і збити на світлу однорідну масу. Вичавити її через дрібне сито або складену в декілька шарів чисту марлю, потім перелити в ємність зі щільною кришкою. Тримати вівсяне молоко в холодильнику. Там воно збереже смакові і корисні властивості впродовж тижня. До вівсяного молока можна додати дрібку мускатного горіха — тоді воно матиме легкий горіховий присмак і тонкий аромат. На вівсяному молоці можна готувати каші, картопляне пюре і овочеві крем- супи. Дуже корисні фруктові і ягідні смузі на вівсяному молоці.
Кунжутне
100 г насіння світлого кунжуту, 1−2 ст. ложки меду, ванільний цукор — за бажання, вода.
Залити насіння кунжуту невеликою кількістю води на 2−3 год. За цей час бажано кілька разів поміняти воду. Розмокле насіння змішати з 1−2 ст. ложками меду в чаші блендера, влити 300 мл окропу, ретельно подрібнити. В процесі потрохи влити ще 700 мл гарячої води і збивати, поки напій не стане однорідним. Процідити його через марлю і розлити у банки. Термін зберігання у холодильнику — не довше ніж 3 дні. Замість меду можна підсолодити кленовим сиропом і ванільним цукром. Кунжутне молоко підходить для приготування соусів до страв з риби і морепродуктів. Прихильники здорового харчування додають його в легкі овочеві салати і супи як заправку.